Национален пещерен дом в Луковит

Това национално богатство на община Луковит, включено в списъкът със Стоте национални туристически обекта е построено през 1981 година върху варковикова скала в местността "Калето", която се намира на 12 км от град Луковит. Името си, национален пещерен дом "Петър Трантеев", обектът получава от своя основател, който е бил най-именитият български изследовател на пещери.

Национален пещерен дом е построен за нуждите на научно-изследователките дейности по спелеология в пълното с пещери, пропасти и понори, Карлуковско карстово плато. На по-късен етап той вече се развива като един основен туристически обект в тази област, който привлича множество туристи годишно.

Заради множеството пещери и валози в района на национален пещерен дом "Петър Трантеев" е бил изграден той, за да може да се изследват по-добре и пълно от изследователите пещерите. Може да разгледате и близкия до дома Карлуковски манастир, срещу който има два скални манастира, изсечени направо в скалите. Това чудо на човешката ръка и природата няма как да спира да удивлява всеки, който е дошъл тук.