Връх Ком

връх Ком в западна Стара планина

Връх Ком се намира в западните части на Стара планина. Той е висок 2016 метра. До него на изток може да се насладите на Средният Ком, който е висок 1985 метра и Малкият Ком - 1959 метра. Техните склонове отвсякъде - запад, юг и изток, са достъпни пасища за много стада овце или кози, които стопаните водят по тях.

Връх Ком е чудесно място за начинаещите туристи, защото е лесно достъпен. Изкачването е плавно и не уморява, а същевременно гледката и чистият въздух си заслужават всеки миг. По тази причина всяка година го посещават много туристи, както и любители на природата. Същевременно, той е началната точка на не толкова лесния преход Ком - Емине, завършващ до Черно море. Това е бил най-дългият възможен планински преход в страната, тъй като само един връх е разположен по-западно от него, но той е попадал в контролираната от гранична полиция зона и поради това не е бил подходящ.

връх Ком

Не един и двама поети са посвещавали свои произведения на този връх. Дори самият Иван Вазов има едно красиво стихотворение "На Ком", което всеки, изкачил върха може да види изписано на побит мраморен камък. На него е изсечен и образа на Вазов.

Връх Ком - мраморният камък с образа на Вазов

Когато се качите на самият връх ще можете да се насладите на великолепни пейзажи във всички посоки. Накъдето и да погледнете се виждат само красиви и невероятни гледки. На север може да видите зелени бърда, хълмове и толкова безкрайни равнини, че не може да не се зачудите къде ли свършват. По нататък ще видите и сребърните проблясъци на река Дунав.

връх Ком зимно време