Българска национална кухня (ястия с месо)

Печена кървавица със зелев сок (Две могили)ПРОДУКТИ

500 г кървавица
Листа от кисело зеле
3 чаени чаши зелев сок


Нарязаната на парчета кървавица се поставя в тава върху листа от киселото зеле, надупчва се с вилица на няколко места, покрива се с други листа, залива се със сока и се пече в умерена фурна.

Шкембе с лютика (Станке Димитров)ПРОДУКТИ
750 г телешко шкембе
40 г (1/3 пакетче) масло
3-4 домата
5 лютиви пиперки
Сол на вкус

Добре измитото шкембе се сварява в подсолена вода и се нарязва на ивички. Поставя се в тава с част от маслото, залива се със смес от настърганите домати и ситно нарязаните лютиви пиперки, покрива се с парченца от останалото масло и се пече в силна фурна.

Свински крачета на фурна (Кубрат)ПРОДУКТИ

10 свински крачета
1 супена лъжица свинска мас
1 чаена лъжичка червен пипер
Сол на вкус

Добре измитите крачета се сваряват в подсолена вода, поставят се в тава, намазана с мас, поръсват се с червен пипер и се запичат във фурна.

Агнешки чревца на фурна (Мадан, Михайловград))ПРОДУКТИ

1 кг агнешки чревца
60 г (1/2 пакетче) прясно масло
1 чаена лъчижка червен пипер
Сол на вкус

Чревцата се измиват в обилно количество вода, обръщат се и отново се измиват, като се трият със сол, за да се отстранят лигавите части. Сплитат се на плитка и се попарват във вряща вода. Поставят се в тавичка, поръсват се със сол, черен пипер, червен пипер и парченца от маслото и се изпичат в умерена фурна.

Агнешки крачета по касапски (Асеновград)ПРОДУКТИ

15-20 агнешки крачета
60 г (1/2 пакетче) масло
Червен пипер, черен пипер и сол на вкус
Пръстено гърне с капак с дупка по средата

Крачетата се почистват и измиват, поставят се в гърнето, посоляват се, поръсват се с черен пипер, заливат се с малко вода и се варят на тих огън, като капака на гърнето се замазва с тесто. След като се сварят, се нареждат в чиния, поръсват се с червен пипер и се поливат с разтопеното масло.