Студени аспержи със сос от печурки (Франция)  ПРОДУКТИ

  (за 2 порции)

  500 г аспержи
  Сол

  ЗА СОСА:

  1 супена лъжица масло
  1 супена лъжица брашно
  1/2 чаена чаша пилешки бульон
  100 г печурки
  1-2 супени лъжици сметана
  Индийско орехче
  Чесън
  Лимонов сок
  Сол
  Черен пипер
  2 жълтъка


  Този път нашата кулинарна екскурзия ще бъде до Франция! Аспержите се изчистват, сваряват се в подсолена вода и след изцеждане се оставят да изстинат. От маслото и брашното се прави светла запръжка. Долива се с пилешки бульон, прибавят се задушените в масло, ситно нарязани печурки и сметаната. Подправят се с малко лимонов сок, индийско орехче, чесън, сол и черен пипер. Прибавят се разбитите жълтъци и се оставя да изстине. Сосът се поднася към охладените аспержи.

  Нашата бележка: Както бульонът, така и лимоновият сок е добре да бъдат напълно естествени. В изкуствените се съдържат съответно мононатриев глутамат и голямо количество консерванти. Добре е също и да внимавате със суровите жълтъци заради опасността от салмонела. Тук вариантите по наше мнение са три: или използвате яйца от проверен източник; или ги прескачате (вкусът на ястието няма да се промени особено); или ги интергирате предварително по време на термичната обработка на соса. Салмонелата загива при 60 градуса.
  Как да разпознаем дали яйцата са пресни? Прекрасен начин да направите това е да ги потопите разтвор от половин литър вода и 100 г готварска сол. Пресните  потъват веднага на дъното на съда. Ако плуват в течността, то те са на три дни. А ако са престояли повече от пет, плуват на повърхността й. Правилото е, че колкото по-стари са те, толкова по-бързо изплуват.