Холандска салата с цикорияПРОДУКТИ

250 г цикория
20 сладки бадема
2 супени лъжици стафиди
2 портокала
2 супени лъжици майонеза
Сол
Черен пипер

Цикорията се изчиства, измива се и се нарязва на филийки. Смесва се с обелените и по желание изпечени бадеми, накиснатите предварително стафиди, нарязаният на филийки портокал и щипка настъргана портокалова кора. Добавя се майонезата. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се поднася с бял хляб.

Нашата бележка: Цикорията има леко горчив вкус, затова преди да я използвате за някое ястие, я накиснете за известно време във вода, в която сте добавили малко сол или оцет. Също така, когато пазарувайте, купувайте такава с по-бели краища и връхчета. Зелена е по-горчива.
За любопитковците: Лично ние бяхме изненадани да научим, че известната синя жлъчка... всъщност е цикория. Андерсен е прав - цветчето е наистина прелестно. Но, уви, историята е с тъжен край. В мига, когато господарите на имението разбират, че това не е екзотичното растение, с което са смятали, че могат да се хвалят пред приятелите си, а най-обикновен цветец от цикория, те го прогонват от разкошните си стаи. А ето го и него: