Пирожки с извара (Литва)

alt

ПРОДУКТИ

За тестото:

500 г брашно

40 г мая

1 чаена чаша прясно мляко

1 яйце

100 г маргарин

Щипка сол

За пълнежа:

 500 г извара

2 жълтъка

1 супена лъжица захар

Разтопено масло

Щипка сол

Захар

Канела

Желаете ли да се отправим на кулинарна екскурзия до красивата Литва, за да разберем как се приготвят тези вкусни пирожки с извара?

Маята се раздробява, разтваря се в малко захар в хладко мляко и се замесва енергично с брашното, яйцето и маргарина. Тестото се оставя да втасва на топло за около час и половина. След това отново се омесва и разточва. Изрязват се кръгчета с чаша. Върху всяко от тях се поставя по супена лъжица плънка от извара, жълтък, захар и сол. Кръгчетата се сгъват наполовина, поставят се в сито (не много близо едно до друго) и се държат на пара над вряща вода. Преди сервиране се посипват с разтопено масло и се поръсват със захар и канела.

Нашата бележка: Вместо маргарин използвайте масло. Противно на общоприетото мнение маргаринът НЕ е полезна храна!
Нашият цитат: "Вегетарианците от Южна Индия били заменили топеното масло с маргарин и рафинирани растителни масла! След 20 години "Лансет" отразява, че честотата на инфарктите със смъртен изход у месоядните жители на Северна Индия са се увеличили. Причината се оказала същата - повечето от тях заменили гхий в храната си с маргарин и рафинирано растително олио." ~ Д-р Атанас Гълъбов, "Световната конспирация срещу здравето"