Салата "Уолдорф" (САЩ)

alt

ПРОДУКТИ

250 г варена целина

250 г необелени, изчистени от семките, ябълки

100 г орехи или лешници

100 г майонеза

2 супени лъжици лимонов сок

1 чаена чаша сметана (по желание)

Сол

Да направим ли на една наистина интересна кулинарна екскурзия до Америка? Съвсем наскоро известната салата "Уолдорф" привлече вниманието ни и събуди любопитството ни. Защо ли? Тя е била създадена в Ню Йорк през 1983 година от Оскар Чирки, maître d’hôtel на фамозния и супер луксозен "Уолдорф Астория." Историята твърди, че макар да не бил професионален готвач, Оскар притежавал изключителен нюх към храната и невероятния талант да съчетава вкусовете. Ето защо изисканата и богата клиентела, която посещавала ресторанта на хотела, се допитвала до него, както при подбора на вината, така за чудесните специалитети на деня.

През 1983-а оригиналната рецепта се състояла единствено от нарязани на кубчета червени ябълки, целина и майонеза. Натрошените орехи били добавени доста по-късно към тази истински класическа американска салата. В днешно време някои предпочитат да я приготвят с кисело мляко вместо с майонеза - така тя става много по-лека, полезна и диетична. Въпреки това вкусовете на на повечето ценители, които са опитвали и двата варианта, категорично клонят в полза на майонезата.   

 Хотел "Уолдорф Астория" е известен и с друго. В него една от най-богатите американки по онова време, мадам Астор, организирала пищно тържество, което поставило началото на дългогодишна традиция, спазвана и до ден днешен. Били разпратени над 1000 покани. На него присъствали и все още присъстват най-богатите и разполагащи с власт хора в Голяма ябълка, както и техните дъщери и синове, за които се организира специален бал на дебютантките. Сумата, която мадам Астор, бореща се за титлата "Кралица на светското общество" срещу две други свръхбогати съперници, възлизала на днешния еквивалент на 9 000 000 долара! Рекорд, ненадминат и до наши дни! Блясъкът на бала бил невиждан. Гостите пристигали с каляски и носели костюми на европейски аристократи от Средновековието насам. За всички приготовления домакинята разполагала с не повече от месец - изключително кратко време с оглед на мащаба на събитието. В продължение на този месец в града не останала шивачка без работа, всички работели денонощно, за да задоволят прищевките на разглезените богаташки.

А ето и самата рецепта за известната салата "Уолдорф"...

Целината и ябълките се нарязват на малки кубчета и към тях се прибавят едро натрошените ядки. Майонезата се подправя с лимонов сок и малко сол (по желание можете да добавите и разбита сметана) и се смесва с останалите продукти. Оставя се на студено. Сервира се върху свежи листа от салата.

Нашата бележка: Както винаги и тук ще ви посъветваме да използвате сок от лимон, а не бутилираната химия, която се продава по магазините. Ползата за здравето ви е съмнителна, но ако има нещо, което не е, то е, че вкусът на тази иначе великолепна салата ще пострада от лимоновия сурогат! Чували сме, че понякога се добавят стафиди, но предпочитаме да си останем класици. ;-)


alt


alt