Сос с хрян (Полша)ПРОДУКТИ

100 г хрян
50 г масло
50 г брашно
1/4 чаена чаша месен бульон
200 г заквасена сметана
2 жълтъка
Сол
Захар
Оцет

Какво ще кажете за един чудесен сос от Полша? Хрянът се измива, обелва и настъргва. Поръсва се с оцет. От маслото и брашното се прави светла запръжка, залива се с месния бульон и се оставя да заври. Добавят се хрянът и заквасената сметана, подправя се със захар, сол и оцет на вкус. След това се прибавят жълтъците и се разбърква добре. Не трябва да завира! Сосът е подходящ за варено говеждо месо, супа с месо, говежди език или варена риба.

Нашата бележка: Използвайте естествен месен бульон. Тези на кубчета съдържат мононатриев глутамат.
Нашата бележка: Когато залеете запръжката, не забравяйте честичко да разбърквате сместа. Иначе съществува опасност от залепване и загаряне. Другият вариант е първо да кипнете бульона и после при непрекъснато разбъркване да прибавите в него запръжката.
За любопитковците: Знаете ли, че едно от най-любимите ястия на поляците е херингата? Приготвят я по различни начини, например с ленено масло и много лук. Към споменатото ястие много върви чаша водка "Виборова." И водката, и херингата са се появили в Полша през... XIV век! Оттогава те са неразделни. Едното винаги се поръчва с другото. Tongue out