Заек по новогвинейскиПРОДУКТИ

Заек или голямо парче свинско месо
Бананови или зелеви листа
(или огнеупорен съд)
Подправки по желание
 
Черен пипер
Сол

ЗА ДЕСЕРТА

Орехи
Лют червен пипер

Някои племена в Нова Гвинея още живеят, сякаш се намират в каменната епоха. Техните сечива по нищо не се отличават от оръдията на прадедите ни, използвани преди хиляди години. И храната си приготвят по подобен начин - простичко, но целесъобразно. Каква е тайната на тази интересна рецепта за ентусиасти?

Подготвеният за топлинна обработка заек или свинското месо се поръсват със сол, черен пипер и други подправки по желание, след което всичко се увива в големи бананови листа. Огнището представлява изкопана яма, застлана с листа. На дъното се нахвърлят гладки камъни, нагорещени на огън. Върху тях се слага увитото с листа месо. Всичко отново се покрива с листа и се посипва с пръст. После трябва само да се чака. След около три часа се изважда чудесно опеченото, ухаещо на подправки месо. За десерт се поднасят орехи, подправени с лют червен пипер.

Нашата бележка: Правичката да си кажем, тази рецепта леко ни затрудни. Ясно е, че в прекрасната ни родина трудно се намират палмови листа. А ястието си го бива. Така че какво трябваше да направим? Просто бяхме задължени да седнем, да напънем мозъци и да помислим за приемливи варианти. Смятаме, че зелевите листа са такъв. Вярно, не са толкова жилави, но все пак в голяма степен запазват формата и качествата си при топлинна обработка. А можете да използвате и някакъв огнеупорен съд. Лично ние бихме добавили в него и 2-3 супени лъжици мазнина, например зехтин, както и десетина маслини за аромат.

Не сме изпробвали този начин на приготвяне на месо, така че не можем да ви дадем съвет със стопроцентовата увереност, че ще сработи, но смятаме, че си струва да се опита. Все пак не забравяйте, че огнеупорните съдове проявяват склонността да се пукат, когато се нагорещят рязко. Ако се спрете на този вариант, трябва да бъдете готови да рискувате. Тук обаче не сте съвсем сами - припомнете си какво са правили и още правят австралийските аборигени. Те използват трева. Така че ако сложите върху камъните хубав пласт трева и нагреете предварително (и постепенно!) съда, а отгоре добавите друг пласт трева, би трябвало след няколко часа да получите наистина великолепно задушено. Късмет! Cool