Как да спестиш пари в Рим?

РимРим е целогодишна туристическа дестинация и през всички сезони цените на хотелите и забавленията са високи. От друга страна „вечният град“ е в топ 10 на желаните места за посещение при 90 % от пътуващите хора. Като приемем и факта, че католици има по целия цвят, а най-свещеното място за тях – Ватикана се намира именно в Рим, процентът дори опира стотицата. Въпросът е какво да правиш, ако някак си си стигнал до Рим, сбъднал си част от мечтата си, но бюджетът ти е ограничен. Тук е мястото да ти споделим няколко полезни съвета.

Първото и най-важно, защото изяжда голяма част от планувания бюджет е изборът на хотел. Настаняването тук навсякъде е скъпо – хотелите в центъра, разбира се са на по-високи цени от тези в покрайнините, но това се компенсира от транспорта. Хостелите са най-изгодната алтернатива. Там може да се намери цена от около 20-30 евро на вечер.

Когато нощувките са вече уредени е време да се помисли за храната. Във всички италиански ресторанти, в които има сервитьори и ястията се сервират на самостоятелна маса, има такса обслужване. Тя обикновено е в размер на около 10% от сметката, а 5% бакшиш е желателен. Възможно е да си спестиш това удоволствие като посетиш ресторант на самообслужване. Също така, по-евтино е да се обядва в ресторант, отколкото да се вечеря там, защото почти всички заведения предлагат изгодни обедни менюта. За вечеря добър избор са вино-баровете, където се предлагат сандвичи и тапаси, както и бързите храни – пици на парче или палачинки .

Относно придвижването, ако сте на почивка в Рим е да се обиколи пеша или с велосипед. Причината е, че метрото има само 2 линии, а градския транспорт не стига до самите забележителности, които са в историческия център на града. Има много фирми, които предлагат организирани велосипедни  обиколки по познати маршрути. Цените им са изгодни и за 3-4 часа могат да се посетят основните забележителности.

И накрая – сдобийте се с Roma Pass. Това е карта, която осигурява намаления от входовете на туристическите обекти и билетите за градския транспорт. Цената и е 30 евро за 3 дни.

Приятна екскурзия!