Какво видях в Ивайловград?

Решавайки да оползотворим почивните дни, стегнахме 2 малки сака и една раница и се отправихме към границата на България. За разлика от мнозинството не я прекосихме да отидем на някой горещ плаж в Южната ни съседка, ами останахме в пределите на прекрасната ни страна. Идеята ни беше да разгледаме, онази част от България, за която все не остава време. Пристигнахме и си резервирахме хотел точно на центъра на град Ивайловград - www.trakiahotel.com. Местоположението му трябваше да е точно централно, за да не губим време в лутане из улиците, когато се прибираме от походите по забележителностите. В който и град да попаднете в България, старайте се да избирате хотели в централната част, за да ви е по-лесно ориентирането. Пък и ако се наложи да питате някого, да ви упътят лесно.

Навсякъде из интернет пише, че туризмът в Ивайловград се развива. За мое голямо щастие не беше лъжа. Малко, китно, родопско градче, обаче хем малко хем снабдено с всичко нужно. На центъра му се подвизаваха заведения, магазини, че даже и казино. Някак си Ивайловград беше приспособен така, че всеки да си намери по нещо за него. Местните хора бяха изключително мили и гостоприемни. Заговорих се с една възрастна жена, която си почиваше на пейка, загледана във фасадата на Мутафчиевата къща, където се помещава от няколко години и Туристическия информационен център. Макар да имаше диалект успяхме да се разберем доста лесно. Разказа ми, как сега вече няма толкова млади хора, като на времето. Каза ми, че старото име на Ивайловград било  Ортаккьой, което значело „по средата“. Питах я защо точно „по средата“. И тя ми посочи на север и ми каза, че ако тръгна в тая посока, хем ще вървя на север, хем ще стигна до Гърция,ако продължа напредще стигна до Турция, а ако тръгна в обратната посока ще осъмна в Западни Родопи. Та заради това са го кръстили Ортаккьой, по-средата между всичко си. След като си поговорихме известно време, времето напредна, взехме си сбогом и се отправих да поразгледам някоя друга забележителност.

В квартал Лъджа се намира „вила Армира“. Абсолютно случайно открита по време на разкопки през 1964 г, тази останала вила от Римската епоха, ни даде възможността да си представим, какъв е бил животът на богатите римляни. Според свидетелства, тя е била собственост на наследник на тракийски цар. Той е получил правото да си построи вила и го е направил по един пищен начин. По тези времена, за да може да ти позволят такова своеволие е трябвало постройката да отговаря на няколко изисквания. Трябвало е да гледа на Юг, да е близо до главен път и да е построена в близост до добри съседи. Вътре е запазено цялото разположение, мозайките, колоните, включително и басейна. Интересно е че вилата е имала подподово отопление. Вила „Армира“ е толкова близо до Ивайловград, а със всичката си история успява да изпрати посетилите я, стотици години назад. Само на 1 км разстояние, може да се посети и гробницата на фамилията, която е живяла в тая вила. Разположена е на склон, за да може телата им да са по-близо до боговете.

Следващото място, което посетихме беше крепостта Лютица. Крепост, която е съществувала до 18 век, състояща се от крепостни стени, 12 кули и две църкви. Почти всички основи са запазени от последното й вдигане през 12 век. До самата крепост не се стига лесно. С кола може само до Лъджанския манастир, който е на 10 км от Ивайловград. След това пътят продължава още 2,3 км пеша. Самата крепост е разположена на връх „Градището“, на височина от 560 м. Крепостта е наричана „Мраморния град“, защото е изградена предимно от този вид камък. Около самата крепост са намерени свидетелства за град, останки от керамични съдове, както и останки от канализационна система.

Да си призная, имах резерви по отношение на това какво ще видим в Ивайловград. За моя огромна радост, идеята да посетим, това малко градче в Източни Родопи вместо да пропилеем почивката за поредният плаж, се оказа много добра. Горещо препоръчвам на всички, които искат да се потопят в спомени от миналото и чист планински въздух.