Родопите – спомен от стари времена

РодопитеЗабързани в ежедневието си често се случва даже да не си спомним, че трябва да си починем. Караме на батерии, които все някога ще се изтощят и тогава ще стане страшно, но не се замисляме над това, сякаш на нас не може да се случи. А колко е лесно просто да захвърлиш всичко за ден-два и да се отдадеш на пълно лентяйство или пък да обиколиш няколко селца, забравени от Бога. Повярвайте, много е лесно, стига да съберете куража и да го направите първият път. После вече няма чак такова значение.

И като едни лентяи, ние се запътваме в една от най-далечните точки, за които може да говорим от нашето географско положение – Родопите. Разбира се трудно ще ни е да ги обиколим всичките, но и една трета от тях могат да ни напълнят с впечатления за месеци напред.

Достатъчно е да посетим такива места като Рупите или Западните Родопи, които са известни като Земята на Орфей.

Но нека започнем по ред. За незнайковците планината Родопи е част от Рило-родопския масив и се намира в южната част на страната ни. Заради активността на региона в дълбока древност, планините имат толкова забележителен релеф и изумяват със забележителности, които ще напълнят очите и душата ви, напълно подплатявайки вашата екскурзия.

В Средните Родопи например може да избирате измежду посещение на страхотни пещери – Дяволското гърло и Ягодинската пещера, които са най-известните и посещавани от туристите. За разлика от величието и може би и първичната красота на Дяволското гърло, което с пълно право носи името си, Ягодинската пещера е невероятно красива, с много сталактити, които обаче не създават впечатление, че разкъсват скалата, а по-скоро за нещо неземно красиво – топло, извън времето, но не и страшно. Може да са каже, че на едно място – Триградското ждрело, Бог и Дявола са се състезавали кои ще направи по-внушителна пещера.

Ждрелото се намира в Триградското плато, което пък се посещава от многобройни туристи, търсещи приключения и първичността на природата. Нещо, което е безценно изживяване, като се има предвид какви жилища и населени места обитаваме през по-голямата част от годината.

Друга голяма забележителност за всички вярващи християни или просто любители на красивото, е Кръстова гора. Това е място с невероятни насаждения от букови гори, спокойствие и сякаш Божие присъствие, царят тук. Много поклонници идват тук всяка година, за да се помолят и докоснат до близо 100-килограмовия кръст, подарен лично от цар Борис III на манастира. Според легендата на мястото, на което се намира кръста има частица от кръста, на който е разпнат Исус Христос.

В пътешествието си из Родопите не може да пропуснем и местността Рупите. Мястото сякаш все още носи заряда на голямата българска пророчица Ванга. Освен това местността, която е в близост до Сандански е известна с лековитите си горещи извори, от които бликат множество минерали, помагащи за много болежки. Има и доста санаториуми, които се възползват от богатствата на природата, като я предлагат на туристите. Някога Родопите са били действащ вулкан. В дълбока древност след множество изригвания, на повърхността избиват минерални извори с температура от 75 градуса по Целзий.

Каквото и да кажем, думите ни ще са бедни и няма да стигнат да опишем това национално съкровище, което трябва да пазим. И ако ви трябва промяна, разтуха и просто просветление и място, където да се заредите с оптимизъм и нови сили, то това са точно Родопите с неговите чисти местности, гори, сякаш излезли от приказка, и скали и пещери като от древността. Определено след това ще се почувствате нов човек .