Абу Симбел: величие от камък, вградено в камък

Величието на фараоните впечатлява дълбоко и съвременния човек. А древният Египет ни е оставил достатъчно голямо наследство, за да ни накарат да се замислим и да се дивим на конструкциите на древните. Една такава, или по-точно две такива, са храмовете, които Рамзес II издига, или по-скоро издълбава в твърдите скали на местността на източния бряг на река Нил, на юг от Асуан, намиращи се на територията на днешна Нубия. Тази местност днес носи името Абу Симбел. Още преди да дойде на власт Рамзес II, тези земи край Нил били считани за свещени, като територии на Хатор от Абсек. Храмът в Абу Симбел, който издигнал Рамзес, бил в чест на боговете на слънцето - Амон Ра и Ра Хоратхи. Заради отдалеченото си местоположение, което е в близост до границата със Судан, двата храма остават доста дълго време в неизвестност. Чак през 1813 година биват изследвани за първи път от египтолога Джовани Батисата Белцони. Направено е един вид ограждение на свещената местност, с тухлени стени, и се намира межу пясъчниковите скали и реката.

Абу Симбел, самият храм продължава и навътре в самата скала, и е предшестван от полегата скална повърхност. Именно по тази плоскост се стига до самият храм, като първо се изкачват редица стъпала с наклонена плоскоско посредата, оградени в страни от балюстрада с невероятни статуи на Рамзес II и каменни ястреби.

Фасадата на храма, която е всъщност лицевата страна на подпора, приютява и четири колосални фигури на самият Рамзес II. На самият връх на подпората се намират и фигури на павиани, които досущ като богомолци са издигнали ръцете си нагоре в знак на почит към Слънцето, което са почитали древните египтяни. Те вярвали, че павианите са помощници на бог Амон-Ра, който идвал всяка сутрин на своята колесници, за да победи тъмнината на нощта, ето защо са били със статут на свещени животни на победата на изгряващото слънце.

Най-голямата забележителност на храма в Абу Симбел, е в това, че самият храм така прецизно е разположен, че абсолютно всяка година досега от откриването му, на две дати - 22 февруари и 22 октомври, първите слънчеви лъчи се протягат и огряват цялата вътрешност на храма и задната стена на голямото светилище, както и статуите на седящите колосални каменни божества.  И това е едно чудесно място, пълно с история и мистика, за всеки, който иска нещо по-различно през своята екскурзия.