Египет - кратка разходка от древността до наши дни

Египет се намира в североизточната част на континта Африка. Нейното население е съсредоточено предимно по коритото на река Нил. На юг от границите на Египет са пясъчните дюни на Судан, на север е Средиземно море, а на изток - Червено море, така тачено, заради своите коралови рифове. Бившата империя на слънцето има история от над 5000 години. В древността Египет е определяна като Люлката на цивилизацията. Всеки знае какво може да намери в Египет при една екскурзия, на гърба на камила: трите велики пирамиди край Гиза, Сфинкса, на който и така не са разбрали защо е паднал носът, горбниците в Долината на царете, невероятните храмове в Карнак и Луксор и разбира се статуите и храма в Абу Симбел.

Истинската история на Египет, започва в древността. Древен Египет е съществувал като държава от векове. Била е разположена в североизточна Африка, край река Нил, но по нейното долно течение. По неофициални, но също така вероятни сведения, днешната египетска територия е населявана от 250 000 години назад. Цяла наука се занимава с изучаването на великата цивилизация, оставила толкова наследства. В труда "Додинастичен период на Египет" се описва историческото развитие на държавата преди създаването обаче на династиите, което е станало през четвъртото хилядолетие преди новата ера.

Egyptian_old_house.jpg

Началото се полага през около 4000 г.пр.н.е., когато от множество дотогава наречени номи - малки териториални образувания, се формират две големи обединения на политически принцип. Това са Горен и Долен Египет. Столиците са съответно Йераконопол и Буто. По-късно двете държави се сливат в една могъща. Сливането се приписва на управителя на Горен Египет - Менес. Столица на обединената държава става град Мемфис. Първите египетски йероглифи се смята, че са положени именно по това време - в края на четвърто и началото на трето хилядолетие преди новата ера.

По времето на управлението на фараона Аменхотеп III Древен Египет е в своя разцвет. Владее множество провинции, които му пращат данъци под формата на дървесина, мед, олово, сребро, а също така и животни, роби, вино, бижута, слонова кост.

По време на управлението на Птоломеите, Египет е главна житница на елинистичния свят. Това е и периода, когато египетските войски и флота, господствали над такива територии, като Средиземно море. Но при управлението на царица Клеопатра, която е и последният управник от рода на Птоломеите, Египет се оказва въвлечен в политически борби с Древен Рим.

В настоящият момент Египет е с републиканско управление. Президентът е държавен глава на Републиката, който бива избиран по предложение на Народно събрание. Срокът на управление е шест години. Законите се избират и гласуват от Народното събрание, а изпълнителен орган е правителството, което е назначавано от президента.

По териториално разделение държавата се състои от 28 области, които се наричат мухафази (muhafazat, ед.число — muhafazah). Самите области са обособени в отделни региони, които си имат столици, като често името на столицата носи името на самата област. Населението се състои от 99.6% етнически египтяни, а само 6% от страната е населена, но пък е доста добре населена. Населението в тези 6% е 80 милиона души.

Трудно ще опишем всички красоти и паметници на културата, заради които си струва да се посети тази богата на история държава, това ехо останало от великите фараони, от ударите на чуковете на робите, от строежа на Великата пирамида. Но затова оставяме на вас, да си направите една екскурзия и да видите всички красоти на древната цивилизация, която е научила в голяма степен съвременния човек на доста неща.