Етиопия – богато културно наследство

В не толкова далечното минало, щом се споменеше Етиопия, хората от Запада си представяха бедна африканска държава, където гладът и болестите винаги са били проблем за населението. Тогава наистина беше така. Днес още има следи от това минало, но се забелязва подобряване на общото състояние на населението и инфраструктурата. Управляващите на Етиопия откриха истинска перспектива в туризма и страната се развива в тази насока, като поддържа малко по малко паметниците на своята култура, за да имат възможност всички туристи от цял свят, тръгнали на екскурзия да ги видят. И да си платят за това, което разбира се води до подобряване на живота.

Етиопия се намира в тази част на континента Африка, която не е особено богата на историческо наследство, но самата тя има с какво да се похвали. На нейната територия може да се запознаете със средновековните пещерни църкви в Лалубела, носещи духа на времето, както и каменните обелиски, които са на повече от 1700 година, намиращи се в град Аксум, в северната част на страната. Известни са и каменните църкви в Лалибела.

Естествено в туристически аспект, Етиопия не може да се състезава с Кения и Южна Африка, но въпреки това тук може да обиколите, стига да ви стигнат силите, повече от дузината национални парка, които са считани за най-красивите паркове, намиращи се в областта под Сахара.

Няма да откриете пет-звездни хотели със спа процедури, нито пък палаткови лагери с подове от тикове дърво или мрамор, позлатени фонтани и изискани ястия, но все пак изживяването може да е незабравимо, като връщането към нашите корени. А няма по-подходящ континент за тази цел от Африка. Много туроператори заинтересуват своите клиенти със сафарита в долината Рифт, националния парк Маго и много други далечни резервати. Ако се осмелите да тръгнете на някое от тях, ще може да се докоснете до дивата природа повече от всякога, прекарвайки денят си сред леопарди, различни и необичайни за нашите ширини птици и др.

Столицата на Етиопия е Адис Абеба и вече е доста развит град, с екзотичен нощен живот, подходящ за всеки, който не си ляга в осем вечерта. А за любителите на старинни замъци и всякакви камънаци е по-бавно развиващият се град Гондар, който е наречен Камелота на Африка, именно заради множеството викториански и средновековни замъци.