Каменните църкви в Лалибела (Lalibeba), Етиопия

Една от задължителните дестинации, които трябва да се посетят, ако сте решили да направите една екскурзия до Африка и по-точно Етиопия, са каменните църкви Лалибела, които се намират в северната част на провинция Уоло, Етиопия. Едно от чудесата на християнския свят, създавани някога, са именно тези каменни църкви в Лалибела.

Счита се, че постройките са издигнати през XII-XIII век, на около 2600 метра надморска височина, а построяването се приписва на най-великия цар от династията Загуе – Лалибела, който е бил християнин. В началото те се наричали Роха. И до днес областта е прочуто място за поклонничество на християните.

Легендите говорят как владетелят Лалибела имал видение, че пътешества до Йерусалим. След този сън той решил, че трябва да построи своя собствена Света гора в далечните етиопски планини. Така се появили каменните църкви в Лалибела, които по онова време били десет на брой, издялани покрай реката, която владетелят нарекъл Йордан, която и до днес носи това древно и символично име за християните. След смъртта на владетеля Лалибела, неговата вдовстваща царица издигнала единадесетата черква. Това станало през 1212 година.

Всяка една от 11-те каменни църкви са построени в монолитната червеникава скала, като времето за построяването им било около едно столетие. Местните разказват, че били наети майстори-каменоделци от Йерусалим и Александрия и заедно с местните работници, започнали да дълбаят скалата. Съвременните археолози считат, че работата е започнал отгоре надолу, тъй като покривите на църквите са на равнището на терените. Най-големият манастир сред 11-те е Бет Медхане Алем (Храм на Христа Спасителя), който е дълъг 33, 7, широк 23, 7 и висок 11, 6 м. Но въпреки това в пустото и усамотено място най-посещаваната църква е Бет Мариам (Храм на Дева Мария). Самите прозорци на тази църква са във вид на гръцки и римски кръстове и свастики. Има множество релефи по нейната фасада. Централната вътрешна колона е обвита с плат. Друго предание казва, че на владетеля Лалибела се явил самият Христос и докоснал точно тази колона. По нея веднага се появили надписи, които разказвали за минали и все още не случили се събития. След това владетелят заповядал колоната да бъде обшита с плат, тъй като не всеки простосмъртен бил готов да види написаното на нея.

В далечното минало до местността с каменните църкви в Лалибела можело да се стигне само пеша или мулета, но днес това е възможно само с джип. А благодарение на свещениците църквите са във вида, в който се намират, достъпни за всеки любител на древната християнска и човешка като цяло история. Вътре са съхранявани безценни християнски реликви.