Килиманджаро - най-високият планински масив в Африка

Килиманджаро се казва планински масив, който е с вулканичен произход и местоположение Североизточна Танзания. Най-високият връх на планината Килиманджаро е връх Ухуру, или както е известен още Кибо, който се извисява на 5895 м надморска височина. Тези невероятни метри поставят планината на първо място по височина в целият континент Африка. Самият масив е образуване преди хилядолетия от слели се три изгаснали вулканични кратера - Кибо (5895 м), Мавензи (5356 м) и Шира (4006 м). Килиманджаро се състои предимно от трахибазалтни и фонолитни скали.

Средните годишни валежи, измерени в мм са около 1000 мм за планината. Растителността се променя с изкачването към високите етажи на Килиманджаро. В нейните най-ниски части растат предимно екваториални гори. След това може да се видят гори, които са характерни за влажните тропически области. След това има растителни видове, които се отнасят предимно към саваните. А в най-високите си части планината разполага с обширни ливади.

Снежната граница на Килиманджаро се намира между 5300 м и 5700 м. Една истинска екзотична екскурзия ви очаква в подножието на Килиманджаро.