Либия – съкровище сред пясъците

Великата социалистическа либийско-арабска народна джамахирия Либия се намира в Северна Африка и граничи със Средиземно море от север, Египет на изток, Судан на югоизток, Чад и Нигер на юг, и Алжир и Тунис на запад. Столица е Триполи. От цялата територия на страната само 2.5% са обработваеми, но пък за сметка на това има богати находища на нефт и природен газ.

Либия традиционно е разделена на Триполитания, Киренайка и Фесан. По времето на древните елини, името Либия е обхващало по-голяма част от Северна Африка, а в някои случаи гърците са имали предвид цяла Африка.

Територията на страната е 1,8 млн. км2, като 90% от тях е пустиня. Либия се нарежда на четвърто място по площ за континента Африка и на 17 място в света. Цялато население на страната е 5.7 млн. души.

Според археологическите разкопки, на мястото, където отстои Либия в момента, се е намирало древно селище, някъде около 8 хилядолетие пр. Хр., като тези хора са можели да опитомяват едър рогат добитък и са култивирали различни растения, което ги прави най-древните земеделци по тези земи.

Чудесно място за вашата екзотична екскурзия, тъй като Либия предлага красиви плажове и остатъци от древна гръцка, римска, финикийска, вандалска и византийска  култури. По тези земи са минали много древни империи и цивилизации и всички са оставили своите следи за нас, техните идни поколения.