Национален парк Серенгети в Танзания

Серенгети, национален парк в ТанзанияВ Танзания, Африка се намира голям национален парк, носещ името Национален парк Серенгети.

Общата плащ на парка е 1.295 хектара и е открит през 1940 година. През 1959 година обаче, от общата площ на Националния парк Серенгети, е отделен резерватът "Нгоронгоро", който е с площ от около 800 000 ha. В площта на парка влизат различни тревисти и храстови савани. От масайски диалект, името на Серенгети се превежда буквално като  „безкрайни равнини“.

Петте вида големи животни, които обитават резервата, и които са определени като големи животни от ловци, които са посетили резервата преди десетилетия на сафари, са лъвовете, леопардите, слоновете, носорозите, както и кафърските биволи . Освен тях в Национален парк Серенгети се срещат още хиени, гепарди, зебри, грабливи птици и много други.

Паркът е тясно свързан и с човешките предци, тъй като в нейната клисура Олдуей са открити доста от най-древните останки и артефакти на хоминиди от типа Хомо хабилис. 

Национален парк Серенгети е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и чудесно място за екскурзия и сафари за любителите на дивите животни.