Римският град Лептис Магна в Либия

В някои части на света съществуват изцяло запазени градове от времето на Римската империя. Един такъв се намира в Либия, Африка и се казва Лептис Магна (Leptis Magna). Дестинацията му е много привлекателна за туристите, в Либия има редица други забележителност и курорти.

Древният Лептис Магна е бил търговско селище, а днес само културно. Намира се на средиземноморския бряг, по самия бряг на Северна Африка в провинцията Триполитания, която се намира в Либия. Този невероятен и уникален паметник на римската култура е построен изцяло по римската архитектура. Лептис Магна се намира на около 120 км на изток от Триполи край град Ал Кумс (al-Choms).

Градът Лептис Магна е основан през 10 век преди Христа, като е бил част от финикийските търговски колонии. После става и част от държавата на спартанците в рамките на Картаген. Едва през 23 г.пр.Хр. е станал част от Римската империя. Тогава е бил пристанище на привинция Африка.

Една такава екскурзия до древен римски град безспорно би била много вълнуваща, защото ще видите почти целия град, запазен почти така, както са го оставили преди хилядолетия древните римляни.