Тимбукту, Мали

Тимбукту се намира в Западна Африка, в държавата Мали. Много често го бъркат, че се намира на брега на голямата река Нигер, а всъщност местоположението му е на 20 км навътре от водата, освен това не е остров, както смятат някои, още по-малко пък е измислено или мистично място.

Според легендите, издигнатите от кал и глина джамии в Тимбукти, които ще видите при екскурзията си в Мали, са били вдъхновение за самият Гауди. Град Тимбукту има славна история от своето създаване през вековете, като това някога е било мястото, на която са се пресичали световни пътища, които свързвали Западна Африка с търговията на цяла Северна Африка и оттам и с Европа.

В Европа, това, с което свързвали името Тимбукту винаги било метафора за екзотични, далечни земи, а разказите за африканския град, златните му дворци и високите кули са събуждали въображението в късното Средновековие. 

Една от най-запомнящите се легенди, свързани с Тимбукту, е за император Манса Муса, който през 1324 година тръгнал на поклонение в Мека с хиляди хора от митичния град през Кайро. Спирайки в Кайро, императорът посетил султана и му дарил толкова много несметни богатства в знак на уважение, че всички започнали да говорят за неизброимите богатства на Тимбукту.

Древното и непрекъснато спрягано за извор на мъдростта, селище е положило основите не само на ислямската, но и на световната цивилизация. Или поне е спомогнало за тяхното развитие. Преди XIV век още Тимбукту става световен книжовен център, където са били написани и пренаписани десетки хиляди книги, а през XV век е основан и първият Ислямски университет, в който обаче освен Корана са изучавани и редица други светски дисциплини. Според хрониките в неговите сгради са учили над 20 000 студенти накуп в 180 медресета. В универститетската библиотека са се съхранявали хиляди ценни ръкописи, част от които днес са в световните музеи, друга част в Мали и други африкански музеи. Според една ислямска пословица "Солта идва от север, златото - от юг, а божиите слова и съкровищата на мъдростта - от Тимбукту".

Днес Тимбукту е част от независимата държава Мали.