Триполи - столицата на Либия

Столицата на арабската държава Либия е Триполи. Той е и една от най-големите области на Либия. Населението на столицата наброява 1 150 990 души. Съществува нов и стар град. Либийската столица е и град с древна история и като такъв може да покаже доста на своите туристи, посетили го като част от една екзотична екскурзия. Основите му са положени още през далечния 7 век пр.н.е. от финикийците.

Триполи, столица на Либия

Първоначално Триполи се  е казвал Оеа. На по-късен етап от своето развитие, градът бива обединен от сицилийските гърци заедно с няколко съседни селища и го наричат Триполис. След края на Втората пуническа война, Триполи е предаден от Рим на Нумидия,а по-късно е включен в римската провинция Африка.

Следва нова част от дългата му история. През 1551 година, Триполи става част от Османската империя. Чак през 1963 година е столица на Либия. Могат да се видят редица останки от славното минало на града, които са се превърнали в забележителности и атракция за туристите. Например най-голямата забележителност е римска триумфална арка, останала от времето на император Марк Аврелий, джамията Караманлъ, а също така и испанска крепост от XVI-ти век.

В столицата Триполи може да разгледате и множество музеи: за естествена история, етнографски музей, археологически музей и др. Това е единственият, град който позволява светът да общува с Либия и по въздушна линия. От всички либийски градове, единствено тук има летище. От там работниците в Джуфра се карат с кола.