Водопадът Виктория в Зимбабве

водопадите "Виктория" в Зимбабве

Още една задължителна спирка за вашите екскурзии в Африка! Виктория е водопад, който се намира на река Замбези. Неговото местоположение е между държавите Замбия и Зимбабве в южната част на Африка и представлява по-скоро група водопади, отколкото един такъв. На местния език името на водопадите Виктория е Моси-Оа-Туния и означава гърмящият пушек. Името му е дадено от британския изследовател, който ги е открил Дейвид Ливингстън през 1852-56 година, в чест на британската кралица Виктория.

Изчисленията казват, че водопадът Виктория е най-големият естествен водопад в цял свят. А и само като го погледне човек може точно това да си помисли. Водите му падат величествено от височина между 90 и 107 метра в различните части на водопада, а на ширина той е проблозително 1.7 км. По-интересното е, че водите на водопада падат в естествена котловина, благодарение на която, ако се застане в точно определена точка от котловината и разстояние, водопадът може да се обхване целия с поглед.

Изключително подходящ за вашата екскурзия в непознатите земи на Африка, а е част от световното наследство на ЮНЕСКО, във вид на един от два национални парка. Освен това, водопадът Виктория е една от най-известните туристически дестинации в Африка. Той е и едно от Седемте природни чудеса на света.

 

африканският водопад Виктория

водопад Виктория

водопад Виктория