Волубилис, археологически находки в Мароко

Един старинен археологически обект в Мароко, който говори все още с езика на древните римляние е Волубилис (Volubilis). Той се намира в близост до Мокнес, между двата града Фес и Рабат. Най-лесно може да стигнете до него, ако сте решили да прекарете екскурзията си в Африка, по шосе номер 13. Най-близкото населено място в околността е Мулей Идрис.

Във Волубилис може да намерите най-добре запазените руини на римски крепости и мозайки в цяла Северна Африка. Комплексът е под егидата на ЮНЕСКО от 1997 година.

В древната Римска империя, Волубилис е бил отправно място на римското управление за цялата област, понеже самият град е строен в близост до западната граница на Римската империя. Поселището е издигнато на мястото на по-раншно картагенско владение.

Той е бил административен център на Mauretania Tingitana, която е римска провинция. Тук са отглеждани много и разнообразни култури - жито, маслини, а зехтинът, произвеждан от тях се е изнасял в Рим. Благодарение на така развитата търговия, градът просперира бързо и става една от най-богатите провинции в района. 

Въпреки, че много от архитектурните паметници, които говорят за римското величие са безвъзвратно изгубени и унищожени, то все пак има запазени около 30 невероятни мозайки, както и няколко колони, една базилика и триумфална арка. Арката е била изградена в чест на император Каракала.

Ако сте решили, че този път ще идете на екскурзия в Африка, непременно трябва да посетите Мароко и Волубилис, особено, ако сте почитатели на древната история и руините от една отминала епоха, които все още носят печатът на великите римляни.