Забележителности в Африка

Африка е впечатляващ със своята култура континент. Като се има предвид и неговата площ, с право можем да го наречем море от сливащи се култури. В Африка са се срещали древни и по-нови цивилизации, всяка една от тях оставила след себе си някаква среда. Африканският континент е втори по големина, а също и по население континент в света след многомилиардна Азия. Площта на Африка е около 30 221 532км2 (11 668 545 мили2), което включва и площта на островите. В процентно отношение, тя формира 6% от земната повърхност, и 20.3% от сушата на планетата. Обитателите й са 900 милиона и формират 14% от общото население на Земята. Обособени като независими държави сравнително неотдавна, страните на този континент са били предимно британски и френски колонии, поради което английският език е официален в много от тях (например Нигерия и Кения), а френският - в други. Арабският е широко разпространен като основен в северните държави от континента. Африка предлага богато разнообразие от държави за вашата екскурзия - цели 54 суверенни държави, като се включва и остров Мадагаскар, много острови и Сахрави-арабска демократична република, която е държава-членка на Африканския съюз, с оспорвана държавност от Мароко. Континентът Африка, и по-точно неговите централни и източни части са разглеждани от учените като местата, откъдето са дошли първите човеци, един вид Люлката на човешкото зараждане. Там според находките са живели човекоподобни маймуни, които по-късно са еволюирали в изправения човек. Тези находки са на около 7 милиона години. Огромната площ на Африка, обхваща редица климатични райони, тъй като лежи от двете страни на екватора. Той е единствения континент, който стига от северния умерен до южния умерен пояс.

В културно отношение, Африка включва на своя територия арабската култура, дошла от Близкия изток и установена в Северна Африка, западноевропейската култура, която са пренесли тук колонизаторите, както и огромното многообразие на местните културни общества, които са формирани по етнически признак. Най-много следи от древни култури и цивилизации са намерени най-вече в Северна Африка, около района на Египет, също така и Судан, Либия, Алжир, Тунис и Мароко. В пустинята Сахара в планинските ѝ части са открити рисунки по скалите останали от пещерната епоха - планината Тибести.

В Африка се намира и най-дългата река на Земята, това е Нил с дължина от 6 695 km. Други също така известни и големи реки, които впечатляват със своите размери са: Конго (Заир), Нигер, Сенегал, Замбези, Оранжева река, Лимпопо, Руфиджи, Убанги и др. Второто по големина езеро се намира пак на територията на Африка - Танганика, което е с дълбочина от 1 470m, както и други, впечатляващи езера като Чад, Виктория, Няса, Рудолф, Мверу, Киву и др. Най-високата планина на континента е Килиманджаро, с невероятния връх Ухуру, висок цели 5895 m. Още планините Драконови планини, Атласки планини, Рувензори, Етиопска планинска земя, Тибести, Камерун и др. са достойни за възхвала и посещение, макар и лесно достъпни само в тяхното подножие.