Америка

Америка

Таско – Мексико

Таско, МексикоТаско е малък и спокоен туристически град, който се намира в мексиканският щат Гереро. В буквален превод името му означава “Там където е бащата на водата” и се свързва с това, че в близост до центъра на града се намира голям водопад. Мястото е идеално за екскурзии през цялата година, защото температурите там варират от 17 ºC до 27 ºC, а в редките случаи стигат и до 39 ºC. Хубавото на климата там, е че температурите не са нито твърде високи, нито прекалено ниски. Това прави дестинацията подходяща за много типове хора, както и за семейни екскурзии с деца.

Теотиуакан - Мексико

ТеотиуаканТеотиуакан е мистериозен, древен град, който бил създаден един век преди Новата Ера от неизвестни до момента индиански племена. Сегашното му име означава “Мястото на боговете” или “Където боговете са сътворени”, но има данни, че първоначално този град се е казвал “Топан”, което в превод означава “колония”. В миналото той е бил с голямо на брой население и главното му предназначение било за извършване на култово-религиозни цели. Спрямо тогавашното време, той е бил най-големият град в местността и притежавал население около 200-250 хиляди души. Не е бил свързван директно с определена империя или култура, затова някои от учените смятат, че сам по себе си е бил малка държава.

Паленке – Мексико

Паленке е един от най-важните и интригуващи градове, построени в далечното минало от маите. Те са индиански народ, говорещ майски език, а броят им днес достига до 6 милиона души. Маите били първите хора, които започнали да строят големи градове от камък  и ги свързвали с пътища, които преминавали през джунглите и блатата. В миналото те били интелигентни и много религиозни хора, което много личи и в техните постройки. Паленке се намира в близост до река Усумасинта  и някога е бил център на изкуството, астрономията и религията. Като всяка друга майска архитектура, и неговата е много пленителна. Типичен архитектурен модел на маите и ацтеките е да строят пирамидите си на няколко нива, като до върха се стиха посредством стълби. Някои от най-високите майски пирамиди в света, притежават около 500 хиляди стъпала. Те смятали, че колкото по-висока е една пирамида, толкова по-близко е тя до боговете, а стълбите (които липсват при египетските пирамиди) при маите били строени, защото те вярвали, че по тях боговете слизат на Земята.

Бразилия

Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка. Тя е петата по големина в света. Разположена е в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с Венецуела, Гайана, Суринам, Гвиана, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай и с Атлантическия океан. Една трета от площта на Бразилия e част от Амазония - най-голямата низина на Земята.

Чили в Южна Америка

Република Чили е държава в югозападната част на Южна Америка, интригуващо място за екскурзия в тази част на света. Тя е като тясна ивица простираща се по крайбрежието на Тихия океан. На север граничи с Перу, на североизток с Боливия, на изток с Аржентина, а на юг проливът Дрейк я отделя от Антарктида. В състава на страната влизат остров Пасха ("Великденският остров"), архипелагът Хуан Фернандес, част от остров Огнена земя в южната част на страната и множество по-малки острови. На територията й има както действащи, така и спящи вулкани като общият им брой е 600.

Съществуват много теории относно произхода на думата "Чили". Може да е наследило името си от думата chilli в езика на Индианците Мапуче, означаващо "там, където свършва земята" или "най-дълбоката точка на Земята", или от езика на Aymara, на който tchili означава "сняг".

По бреговете на океана има многобройни лагуни с великолепни плажове. Недалеч от Сантяго се намира най-популярния курорт в страната - Виня дел Мар (град градина), наречен така заради многобройните паркове и градини. Въпреки че крайбрежните води не са подходящи за къпане, заради ниската температура той остава известен с шумните музикални фестивали, които се провеждат ежегодно в третата седмица на февруари.

Чили е република с президентско управление. Изпълнителната власт се осъществява от президент и правителство, назначавано от него. Чили се дели на 15 региона, всеки от които се управлява от интендант назначен от президента. Регионът се разделя на провинции под ръководството на губернатор, също назначаван от президента. От своя страна всяка провинция е разделена на комуни, всяка със собствен кмет и съветници, избирани от жителите.

Чили е основен производител на медна руда и селитра в света. Развити са също металургията, химията, електрониката, текстилната и хранителната индустрия. Чили е сред водещите държави в света по риболов. Има добре развит транспорт.

Северната част на Чили е пустиня. Там виреят само някои видове кактуси и храсти. Климатът в централната част е умерен. На юг пасищата са подходящи за отглеждане на добитък, областта е камениста и студена. Страната е подложена на доста природни бедствия - вулканични изригвания, земетресения, цунами. Почти 90 % от ~16 млн. население на страната е съсредоточено в средната й част. Само в столицата Сантяго и около нея живеят 5 млн. души. Чилийци са метиси, индиански племена и потомци на преселници от Еврапа. Нивото на престъпност и корупция в Чили е най-ниското в цяла Латинска Америка. При общуване с местните жители избягвайте да обсъждате политически теми, особено що се касае до управлението на Пиночет. Употребата на спиртни напитки и пушенето по улиците се смята за липса на възпитание. Най-разпространени по пазарите са стоките от кожа, мед и вълна. Популярни са и плетените кошове и изделията от сребро. В местната кухня са популярни  "ломо а ля побре" (късчета говеждо с гарнитура от пържени яйца и картофи), задушено месо със зеленчуци «локро», бифтек с картофи, яйца с лук "бифе-а-ля-побре"; запечен на скара дроб с колбаси "париляда". Важно място на масата заемат царевичните тортили и "хумитас" – варена царевица с различни добавки, завита с царевични листа и разнообразните палачинки и особено тиквените "сопайпиляс". По крайбрежието са широко разпространени са ястията от морски продукти, а за най-вкусни се смятат "манчас-а-ла-пармезана" (запечени с пармезан раци) и огромните омари на остров Хуан Фернандес. Към екзотичните блюда може да сеприбави супата от морски таралежи.Чилийските вина се правят от изключително качествено грозде и по специална рецепта, което способства да получат изключителен аромат и наситен вкус.

Преди около 10 000 години мигриращи индиански племена в Южна Америка се заселват по бреговете и в плодородните долини на днешно Чили. За кратък период инките разширяват територията си в северните области на държавата, но суровият климат там не им позволил да се заселят трайно. След завладяването на империята на инките Педро де Валдивия Валдивия основава редица села по пътя си на юг. На 12 февруари 1541 г. основава и днешната столица Сантяго - огромен град, който днес има над 5 млн. жители.

Валпараисо или както го наричат местните – Валпо е основно пристанище на Чили и вторият по големина град в страната. Именно от тук е започнала колонизацията на Чили. Валпо е едно от най-интересните места в Южна Америка.Заемащ най-стръмната ивица земя между бреговата линия и намиращите се наблизо хълмове Валпарисао е осеян от множество криволичещи улички, къщите са накацали по склоновете и до тях водят пешеходни пътечки и извити стълби и планински железници. За център на града се смята площад Сотомайор с паметника на капитан Артуро Прату. За забелжителност на града са Катедралната църква и живописният фонтан на площад Виктория, сградата на Парламента, Музеят на естествознанието, на изкуството ина морето. На градското пристанище Муеле Прат, на което е разположен пазара непрестанно кипи от хора, там са намират и многобройни крайбрежни ресторанти.

Пунта Аренас е удивителен град на брега на Магелановия пролив. До откриването на Панамския канал това е било едно от най-големите пристанища в Америка. Днес не толкова значим, но това не пречи да се смята за един от най-колоритните градове на страната, успял да съхрани следите от миналото си величие и разкошните си дворци. Регионалният краеведчески музей, деловият квартал в центъра на града и свободната икономическа зона Зона-Франка, а също така и хълма Ла Крус, с най-високата си час от която се открива великолепна панорамна гледка към целия град, пролива и северната част на Огнена земя – това са само малка част от интересните места на Пунта Аренас. Недалеч от града са знаменитите Големи водопади, колониите от пингвини Отуей, пещерата Милодон, до която е разположен и планински курорт.

Остров Пасха ("Великденският остров"), известен и с полинезийското си име Рапа Нуи, е вулканичен остров в източната част на Тихия океан. Той също е част от територията на Чили. Това е най-уединеното кътче земя в целия свят. Най-близката точка от човешката цивилизация се намира на 3600 км от острова. Населението му днес е ~2000 души, които се прехранват от риболов, овцевъдство и туризъм. Островът е особено интересен с уникалните си образци на изчезналата култура на полинезийците - огромните, гледащи към морето каменни статуи "маои". И до днес е загадка защо са изваяни тези повече от 600 каменни гиганта с шапки от червен камък.

Архипелагът Хуан Фернандес е на 650 км от западното крайбрежие и се състои от островите Робинзон Крузо (Мас а Терра), Санта Клара и Александър Селкирк (Мас а Фуера). Цялата му територия е национален парк запазил уникалната островна флора от гигантска папрат, райско дърво, мирта и ята птици. Станал е известен блогодарение на романа на Дефо "Робинзон Крузо". Могат да се видят военния форт Санта Барбара, пещерата на Робинзон и залива Баха Камберленд.