Америка

Джорджия аквариум - най-големият аквариум в света

За любителите на морските обитатели е най-големият аквариум в света, който се намира в Джорджия, САЩ. Аквариума носи името Джорджия аквариум. Ако се чудите защо държи първенството за най-голям аквариум, ще ви кажем - за да побере своите водни обитатели, Джорджия аквариум разполага с 30 милиона литра вода.

Отвън сградата на аквариума наподобява кораб, порещ вълните. За построяването му са изразходвани 200 милиона долара. Поне още толкова вероятно са стрували и морските обитатели, които може да срещнете там. Разбира се рибите са от цял свят, може да видите бели видри, златни рибки, риба тритон, бял кит, октоподи, сепии, морски звезди и много други редки и не толкова риби. Има дори специална морска зала, в която редом до морските обитатели като делфини, плуват “русалки”.

Водата в аквариума е солена, точно такава, каквато трябва да е, за да може морските животни да живеят. А градът няма излаз на море. Така че откъде са взели толкова много вода? Отговорът е от градската канализация. И водата бива обработена със специален химически продукт, който може да се намери в повечето магазини за домашни любимци.

Влизайки в самия Джорджия аквариум, вие напълно се потапяте във водния свят, защото стените са стъклени, а зад тях са морските обитатели, така че се чувствате като участници в техния живот. Е, едва ли ще искате да поплувате с акулите, но посланието е ясно. А за нас остава само да си мечтаем за прохладата на морската вода.