Америка

Хавана - столицата на Куба

Столицата на Куба, известна със своите пури и десетилетия диктаторско управление, е Хавана, като в миналото градът е носел името Сан Кристобал де ла Абана. Това е и най-големият град в Куба, както и на Карибите. Столицата Хавана, основана през 1519 г., е една от четиринадесетте провинции в Република Куба, наричана Сиудад де ла Абана. Намира се на северния кубински бряг, близо до границата на Атлантическия океан с Мексиканския залив.

Общото население на града е 3 710 100 души, като от тях 3 073 000 са бели. Границите на града са едни и същи с тези на едноименната провинция и по този начин става така, че тя е както град, така и провинция. Градът е разделен на 15 района. Мястото, на което се намира Хавана е много важно за началната икономика на страната, като още през 16 век е бил прочут като голям търговски център на Новия свят. И макар Фидел Кастро да положи толкова усилия да разсее индустрията на града, той все още си остава най-важния индустриален център на Куба. В града се правят и прочутите пури Хабанос. През Хавана минават 50% от вноса на Куба.

За тези, които ще посетят Хавана на екскурзия, ще са интересни обичаите на местните, както и техният език, а да не забравяме и плажовете и Карибското слънце.