Америка

Мачу Пикчу – домът на инките в Перу

Задължителна дестинация за вашата екскурзия до Южна Америка! Част от новите световни чудеса, Мачу Пикчу, древен град в Перу, е на 2300 метра над морското равнище и се намира на 112 км от Куско. Сгушен е в самото подножие на Свещената долина на инките. Според редица изследвания от съвременни изследователи, Мачу Пикчу е само една малка част от някогашен огромен комплекс от внушителни сгради и крепости, чието главно предназначение е било защитата на инките от набезите на индианците в огромните дебри на джунглата.

Макар и само останки, Мачу Пикчу, все още говори, че е бил разделен основно на четири части. Северозападната част е била вероятно тази, която се е ползвала за религиозни цели. Точно там може да видите и т.нар. Свещен площад. А също така и  храмът на "Трите прозореца", "Свещеният храм", "Имението на свещениците". В тази част на Мачу Пикчу е и слънчевата лаборатория, която е позволявала на инките да определят часа по сенките и годишните сезони.

В североизточната част са се намирали най-големите жилищни сгради. В югозападната част са били наблюдателната кула, толкова важна част от града, както и някои други ключови и жилищни сгради. А на югоизток са били най-скромните постройки. В най-долната част на терасите на Мачу Пикчу се намира гробницата. По време на разкопки там били открити 135 скелета, като 109 от тях били женски.