Ниагарските водопади - силата на природата

В източната част на Северна Америка, на границата на САЩ и Канада се намират водопадите на Ниагара. Това са група водопади, които всяка година привличат милиони туристи, карайки ги да се слеят с мощта на природата.

Водопадите на Ниагара се състоят от три част – Хорсшу /понякога носещ името Канадски водопад/, Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл.

Водопадите на Ниагара и по-специално Ниагарският водопад е източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда.

Ниагарският водопад, заедно с останалите водопади от комплекса, се смята, че са се образували в последното Уисконсинско заледяване, което е завършило преди около 10 000 години. Част от това заледяване, което е оставило голяма ледена кора, са северноамериканските Велики езера, както и река Ниагара. Тогава огромен ледник е пълзял по цяла сегашна Канада, оставящ ледени следи.

Водопадите на Ниагара са наистина едно от големите чудеса на природата, които човек трябва да посети през краткия си живот. За секунда се чувстваш незначителен и част от природата, и тогава нито един от ежедневните ни проблеми няма значение.