Америка

Таско – Мексико

Таско, МексикоТаско е малък и спокоен туристически град, който се намира в мексиканският щат Гереро. В буквален превод името му означава “Там където е бащата на водата” и се свързва с това, че в близост до центъра на града се намира голям водопад. Мястото е идеално за екскурзии през цялата година, защото температурите там варират от 17 ºC до 27 ºC, а в редките случаи стигат и до 39 ºC. Хубавото на климата там, е че температурите не са нито твърде високи, нито прекалено ниски. Това прави дестинацията подходяща за много типове хора, както и за семейни екскурзии с деца.

Таско е много известен със среброто и неговото производство, благодарение на сребърната мина, която притежава. Можете да видите много места в града, където се продават сребърни бижута, прибори или различни видове накити. Транспорта също е много интересен и традиционен. Такситата са запазили визията си на стари модели от марката фолксваген - костенурка, а градският транспорт представлява не много големи ванове и бусове, които отново са на същата марка. Улиците в града са тесни, и затова се препоръчва наемането на скутер, ако пътувате сами.

Мексиканският град е построен върху планински хълм, а сградите в него имат удивителна архитектура, която ще остане завинаги в сърцата ви. Първоначално населението му било изключително малко, но в последствие на времето то започнало расте, което увеличава и нуждата от постройки. В Таско можете да видите голям брой малки варосани къщи с керемидени покриви, които изглеждат почти една върху друга. Благодарение на малките улици и близко разположените къщи, хората които живеят в града са много сплотени и често са готови да помогнат, както един на друг – така и на чужденци. Полицията в града е с отлично качество и често патрулира, което дава голямо спокойствие на гражданите и туристите.

Улиците в Таско са уютни и павирани, а някои от тях са само за пешеходци. В града можете да видите прекрасни исторически и религиозни ценности, които да ви помогнат да се докоснете до същността на народа. Едно от най – посещаваните места е църквата „Иглесия де Санта Приска“, която е построена в бароков стил и има две кули. Тя се намира в центъра на града и е в сърцето на известните процесии Семана Санта, които се превеждат “Страстната седмица”. Те представляват самобичуващи и разкайващи се хора, които са голи до кръста и с черни качулки на главата. Обикновено дължината на пътя, който те извървяват е 2.5 км. и отнема около час и половина време, в което участниците безспирно се бичуват и разкайват. Този ритуал е много ценен за тях и в него взимат участие голям процент от жителите на града.

За всички хора, които желаят да отидат на екскурзия там - Таско предлага много хотели, бунгала и къщи под наем, но един от най – хубавите е хотелът „Асиенда дел Солар“, който се намира на върха на хълм и пред, когото се отварят много красиви гледки на мексиканската гора.

текст: Ангела Ангелова
Снимки: Чавдар Минков