Америка

Теотиуакан - Мексико

ТеотиуаканТеотиуакан е мистериозен, древен град, който бил създаден един век преди Новата Ера от неизвестни до момента индиански племена. Сегашното му име означава “Мястото на боговете” или “Където боговете са сътворени”, но има данни, че първоначално този град се е казвал “Топан”, което в превод означава “колония”. В миналото той е бил с голямо на брой население и главното му предназначение било за извършване на култово-религиозни цели. Спрямо тогавашното време, той е бил най-големият град в местността и притежавал население около 200-250 хиляди души. Не е бил свързван директно с определена империя или култура, затова някои от учените смятат, че сам по себе си е бил малка държава.

По мистериозни причини, обаче градът бива напълно изоставен от жителите си през 9ти век, за които няма данни, че са напуснали града поради насилствена, чужда намеса. Има хипотези, че е намесена висша сила, която е била причина за тяхното изчезване, но не се знае по положителна или отрицателна причина се е случило това. Или че жителите на града били много духовно и ментално развити същества, които са успели да отворят портал към чуждо измерение, отговарящо на техните вибрации и мозъчни честоти.

През 12ти век градът бива намерен от ацтеките и отново е заселен. Те избрали мястото, защото им позволявало да използват храмовият комплекс за култовите ритуали, които често правели. Там били почитани много от боговете на мезоамериканските култури, а някои от тях са: богът на Слънцето, на Луната, Уитчтилопочтли – Бог на войната, Кецалкоатл – богът змия, Тлалок – Бог на дъжда и други. Жителите на Теотиуакан били сравнително миролюбиви хора и до това заключение се стига, благодарение на стенописите в града, в които много рядко се описвали военни сцени. Мястото се използвало предимно за културни и религиозни събития, като жертвоприношения и други. Властта била държана от императора и неговите жреци, които по това време имали голямо политическо влияние. Градът е известен с множеството си жертвоприношения в знак на почит към боговете. Жертви на тези ритуали най-често били заловени вражески войници и свещени животни. Към различните богове и методите на ритуала били различни. Някои хора били разчленявани, на други им отрязвали главата, трети били принасяни в жертва чрез няколко силни удара в главата, а четвърти били заравяни живи. Последният император на ацтеките в Теотиуакан се казвал Моктекусума Чокойотцин и принасял жертвени ритуали към боговете на всеки 20 дни.

Мястото представлявало голям интерес за археолозите и през 1905та година, Леополдо Батрес стартира експедиция, която продължава почти без прекъсване и до ден днешен, под ръководството на различни археолози. Според някои американски учени, архитектурата му е точно “копие” на задгробния живот според вярванията на тогавашните жители. Изградени са и  две пирамиди – на Слънцето и на Луната, а също така и цитадела (Сиудадела), в която се намира храмът на Кецалкоатъл – Богът перната змия. Също така е открит и подземен тунел, който започва под пирамидата на Слънцето и има дължина от 103 метра. Разкрит е от екипа на Ернесто Табоада през 1971ва година. Смята се, че той е “гръбнакът” на голяма група от подземни тунели, които все още не са открити.

Най-голямата пирамида е тази на Слънцето и впечатлява с това, че не е построена върху останките на други обекти, както били направени повечето постройки по това време. Тя била индивидуален проект, който бил построен с ясна причина. Пирамидата е с височина 64 метра, а обемът й е 700 000 квадратни метра. 6 метра под нейната основа се намира и тунелът. Той е под формата на тръба с разклонения, които завършват във формата на детелина. За разлика от нея, пирамидата на Луната била с 1/3та по-малка, но пък за сметка на това имала в пъти по-сложна архитектура. Смята се, че първоначално е била построена само на 2 нива, но в последствие са били добавени още цели 3. Контрастно на пирамидите от древен Египет – тези не били използвани за гробници, а само за спиритуални храмове.

В днешно време Теотиуакан е популярна туристическа дестинация и благодарение на близкото му разположение до столицата, той често е посещаван от многобройни туристи, които имат голям интерес, към древните народи. Мястото е изключително богато на история, която би впечатлила почти всеки човек, позволил си да отиде. Снимките, които виждате в статията са направени лично от нашите фотографи и те горещо ви препоръчват да посетите този интересен културно-туристически обект, ако сте в близост до мястото и имате изявена възможност.

текст: Ангела Ангелова
снимки: Чавдар Минков