Америка

Езерото Титикака

Най-голямото плавателно езеро в Южна Америка е езерото Титикака. Също така то държи рекорда за най-високото плавателно езеро на планетата. Езерото Титикака е разположено на 3821 метра надморска височина и се намира в Андите. Около половината му територия влиза в територията на днешно Перу, а останалата половина е в Боливия. Площта, която заема езерото Титикака, е 8370 кв. км, които се захранват от 25 реки, които идват най-вече от Перу, както и снеговете топящи се от високите и красиви Анди.

Дължината на езерото Титикака е 195 километра, а в най-широката си част е голямо 50 км. Средната му дълбочина е около 100 метра, а в най-дълбоката си част, която е измерена е 281 метра. Средната температура на водата на езерото Титикака е от 10 до около 12 градуса по Целзий. Езерото е характерно с изключително богата флора и фауна, с над 500 водни вида, вкл. и немалко уникални за езерото. Северно от него климатът в района е по-умерен, докато на юг (тъй като е в южното полукълбо) става по-суров.

За инките езерото Титикака е люлката на тяхната цивилизация. В тяхните вярвания, основният им бог - Слънцето, е изпратил своите деца - син и дъщеря, на Земята, а задачата им била да основат велика и могъща цивилизация - тази на нките. И точно така станало. Синът и дъщерята на Слънцето излезли от водите на езерото и сложили началото на Империята на инките, ето защо местните го наричат и "Свещеното езеро".