Апиа - столицата на Самоа

Град Апиа е столица и най-големият град в Самоа. Столицата се намира на централния северен бряг на Уполу, който е вторият по големина остров в Самоа. Може да се каже, че Апиа е единствения “град” на островната държава Самоя и като такава, политически попода под юрисдикцията на Тамасага.

Апиа е с население от приблизително 37 708 души от последното преброяване, което се е състояло през 2006 година. В началото на своето основаване, Апиа е бил малко селище само с 304 жители. Официално Апиа е основан през 1800 година. По-късно столицата на държавата става градът Апиа, който всъщност носи името си от това малко селце. То съществува и до днес на територията на островната държава, по-точно вътре в самата столица, тъй като тя е изградена от множество по-малки селища.

Самият град Апиа, такъв какъвто е в момента, разбира се без модерните иновации, е основан през 1850 година, а официална столица на Самоа става от 1959 година, когато държавата получава своята независимост.

От гледна точка на туризма, тук има много интересни места, които ще ви накарат да се върнете и през следващата си екскурзия. Вероятно няма да е нещо внушително, като Айфеловата кула или множеството европейски църкви, всяка от които запазила в себе си полъха на своето време, но Апиа си има своето очарование на необятност, свобода и откъснатост от света. Нещо, за което понякога всеки от нас си мечтае.