Азия

Коронавирусът и пътувания в Азия

Представяме за ваша информация, ако планирате екскурзия в Азия, прясна информация от публикация на Ева Великова.

Coronavirus Asia4 февруари 2020 г.

В полза на пътуващите в Азия относно Коронавируса от мен, която се върнах от обиколка в този район съвсем на скоро - преди два дни.
1. Във Виетнам, Камбоджа, Хонг Конг, Макао и Филипини (с трансферно летище Доха, Катар) паника няма. Нито в медиите, нито по улиците.
2. В Хонг Конг и Макао, които макар и със специален статут, са част от Китай и има движение на хора в двете посоки между тях, има взети строги мерки по границите. Като минимум се измерва температурата на всеки преминаващ и при най-малкото съмнение за зараза, лицето се отвежда в болница, без право на избор, а районът се поставя под карантина. По време на моя престой в Макао, местният гид Елза, ни уведоми за един доказан случай на жена, болна от нашумелия тип грип. В следствие на този факт, хотелът и казиното, в които болната се е подвизавала, са затворени и поставени под карантина.
3. По летищата, в самолетите и местата със стълпотворение на хора, носете маска, която следва да се сменя на всеки два часа. (продават се във всяка аптека на бройка или в кутия по 50 или 100)
4. Грипните вируси се делят на две основни категории: инфлуенца тип А и инфлуенца тип В. Направете си изследване (назален секрет, взет с четчица, не с тампон) , дали сте носител на някой от тях още преди пътуването. В случай, че се разболеете, е напълно възможно да си носите щама (който няма нищо общо с Corona virus) от Европа и няма да изпаднете в паника, че сте се заразили на място. А и ако сте си грипави преди отпътуване, ще вземете своевременни мерки.
5.Може да започнете превантивен прием на противовирусен препарат в съответната доза, като това не отменя препоръката за носене на маска.
6. Разбира се, поддържането на отлична хигиена и честото ползване на дезинфектант са още една мярка за предпазване от каквито и да било заразни болести, предавани по въздушно-капков път.
П. П. Информацията по точки 4. и 5. съм получила от медицинско лице, но не мога да се ангажирам лично, защото не съм специалист в тази област. Научих всичко това едва ден след завръщането ми от пътешествие. Тестовете, които ми бяха предписани и направени са отрицателни.

Бъдете здрави и изживявайте пълноценно всеки миг от своето пътешествие!
Ева Великова

Бел. ред. - молим читателите да имат предвид, че това е информация на база лични наблюдения от пътуванията на авторката и важи към датата на публикуването й от нея, т.е. 4 февруари 2020 г. Възможна е промяна в ситуацията. Не пренебрегвайте официалната информация и преди пътуване вземете всички необходими предпазни мерки.

Мохенджо Даро

Мохенджо Даро – единственият спомен от изгубената цивилизация на Индите. В момента се намира в Пакистан, но какво се е случило с този народ остава загадка.

Първите разкопки на древния град започват още през 1920 г. и тогава става ясно – археологическите останки датират отпреди 4,000 години. Архитектурата на Мохенджо Даро е изумителна. Постройките са тухлени, изградени са тоалетни, обществена баня, което е доказателство, че за тази цивилизация чистотата е била много важна. Имали са цитадела и добре развита градска канализация, но това не е най-изненадващото, на което са се натъкнали археолозите.

Мохенджо Даро

Лхаса, Тибет

Лхаса, столица на ТибетЛхаса, столицата на Тибет значи на тибетски буквално „ Място на боговете“. Намира се на 3,600 м. надморска височина. Река Брахмапутра минава покрай града. Населението на тибетския автономен регион, който се намира в югозападната част на Китай е около три милиона души. По-голяма част са тибетци, изповядващи тибетски будизъм наречен „бон“. В училищата се учи задължително както тибетски, така и китайски. Тибетски език се говори в Тибет, Бутан, Непал и в някои части на Северна Индия. Той се класифицира от лингвистите като част от Тибето-бирмански езици, подгрупа на Сино-тибетските езици. Тибетският език е базиран върху древен санскрит, система за писане в Индия.Той е един от четирите най-стари и най-големи по обем литературни езици на Азия, включително санскрит, китайски и японски. Климатът в Тибет е суров. В Лхаса, температурите достигат едва до 20 °C през лятото, а през зимата могат да паднат и до – 10 ° С.

Дворецът Потала в Лхаса е бил главната резиденция на Далай Лама до 1959 г. Атмосферата е невероятна. Дворецът е построен на висок хълм обграден с големи бели стени. Стотици души минават покрай двореца и завъртат колелата. Тибетските молитвени колела наречени Мани са устройства за разпространение на духовни благословии и благополучие. Ролки от тънка хартия напечатани на много копия с мантрата Ом Мани Падме Хум отпечатани върху древен индийски скрипт се навиват около осите в защитен контейнер и се завъртат наоколо. Колкото повече се върти колелото, толкова повече благополучие. Има много различни типове Мани колела. Поставят се също и на места, където могат да бъдат завъртяни от вятъра. Въртят се по часовниковата стрелка. Тибетските будисти вярват, че казвайки мантрата Ом Мани Падме Хум призовават вниманието и благословията на Ченрезиг или още познат като Авалокитешвара – Бодхисатва въплъщаващ състраданието на всички Буди. Приема се за закрилник на Тибет. Всички учения на Буда се съдържат в тази мантра. В нея се крие истината за същността на страданието и как да бъде премахната. Потала отдавна не е действащ дворец. Сега служи за насладата на многобройните посетители. Той съществува повече от 1300 г. и в него има над хиляда стаи. Дворецът е бил седалището на тибетското правителство и освен дом на Далай Лама и неговия персонал, вътре са живяли монаси и държавни служители.

Храм Джокханг е друга забележителност в Лхаса. Построен е през 7 век от тибетския крал Гамбо е най-почитаният храм в цял Тибет. Намира се в центъра на стария град и тук Далай Лама и предшествениците му са получили своето ритуално приемане. Този храм е толкова свещен, че се смята за задължително всеки тибетец поне веднъж да го види с очите си. В него се помещава 1.5 м статуя на Буда, когато е бил на 12 годишна възраст. Може да откриете многобройни статии и икони на будистки богове и бодхисатви. Манастир Дрепунг е бил най-големият манастир в света с над 10 хиляди действащи монаси. Тук са се обучавали много млади монаси и тъй като зад манастира има пещери, монасите са отивали там , за да медитират след като приключат с обучението си.

Поради негостоприемната височина, на която живеят, тибетската диета съчетава продуктите, които са лесни за откриване като изобилие от плодове и зеленчуци липсва. Месото на як например е изключително популярно. Якът е едър мъжки бозайник с тегло над 1 тон. Животното се използва както за прехрана, така и за направата на палатки от козината му, мляко и масло. Друго интересно е чаят. Той се приготвя от билки, масло от як, вода и сол. Малко необичайно за нашите геогрфски ширини. Най-традиционното, което може да опитате обаче е цампа. Цампата е ястие от брашното на печен ечемик. Най-срещаният начин да ядете цампа е като го смесите с чай (с масло), сушено сирене, понякога и захар докато се формира тесто. Разбира се ако тези ястия не са ви по вкуса може да изпиете една „Лхаса“ бира, която е направена с изворна вода от Хималаите, ечемик от високопланинско ниво, хмел и мая. Бирата е с превъзходно качество и аромат.

Тибет е без съмнение едно от най-забележителните места за посещение в Азия. Той предлага спиращи дъха пътешествия на висока надморска височина, зашеметяващи гледки към най-високите планини в света и множество будистки храмове. Тибет не може да се опише с думи, трябва да се усети и ако някога се озовете тук - бъдете сигурни, че това пътуване ще промени живота ви завинаги.

Лхаса, старият град

Лхаса, старият град

Лхаса, изглед към Потала дворец

Лхаса, изглед към Потала дворец

Дворец Потала в Лхаса

Дворец Потала

Лхаса в днешно време

Лхаса в днешно време

Храм Джокханг в Лхаса

Храм Джокханг

Манастир Дрепунг в Лхаса

Манастир Дрепунг

Цампа в Лхаса

Цампа

Молитвени колела в Лхаса

Молитвени колела

Йерусалим

Ходили ли сте на екскурзия в Йерусалим? Всяка година повече хора посещават „Западната стена“ в Йерусалим, отколкото Айфеловата кула. Западната стена е позната с по-широко разпространеното име „Стената на плача“, на която хиляди евреи се молят на Бог и мушват листчета с желания между пукнатините на стената. Всъщност това място е било част от най-свещения храм за почитащите юдаизма, но храмът е бил разрушен от римляните и това е единственото останало от него. Когато евреите се молят, се обръщат към Йерусалим, а мюсюлманите – към Мека.

Йерусалим е изключително стар град създаден от крал Давид, който с помощта на 12 племена обединява кралството Израел и прави града негова столица. Той е уникален заради своята богата история, а и защото е в центъра на три религии – юдаизъм, християнство и ислям. Тук Исус Христос е бил разпънат на кръста и после е възкръснал. В Библията Йерусалим е споменат 806 пъти, а в Новия завет 660 пъти.

Мека

Мека не случайно е най-свещеният град не само в Саудитска Арабия, а и в целия свят за мюсюлманите (също както Йерусалим за християните). Мека е родното място на пророка Мохамед и там той е получил божието знание за исляма. Най-важната страда в Мека се нарича Ка‘ба, което се превежда „кубът“, но за религиозните това е „Божията къща“. В Корана пише, че това е първото построено място за отдаване на почит в Мека и е благословено. В него всеки вярващ може да си отдъхне от ежедневната рутина и да се отдаде на молитви.
Хадж е се нарича актът на поклонение, който всеки мюсюлманин трябва да направи поне веднъж в живота си. Това е религиозен дълг и един от петте стълба в Исляма. За да извършиш хаджа правилно са нужни пет-шест дни и изпълнението на редица важни ритуали в града на Пророка.

Ритуалите, които трябва да се изпълнят, са няколко на брой. Първо и най-важно, за да започне своето пътуване към трансформацията, поклонникът трябва да отиде до някое от избраните места и да облече скромни дрехи, с което да покаже, че е готов да тръгне по пътя към смирението. Следващият ритуал в Мека включва Ка‘ба и всеки поклонник трябва да обиколи свещеното място няколко пъти обратно на часовниковата стрелка. Няколко други ритуала включват събирането на точно 49 камъчета, които Мохамед казва, че не трябва да бъдат нито много големи, нито много малки. Поклонникът трябва също да си обръсне главата, с което да покаже, че е готов да направи саможертва и да започне отначало. За да се изпълни Хадж, всички мюсюлмани следват стъпките на милиони други преди тях, които са направили същото пътуване.

поклонение в Мека