Астана - столицата на Казахстан

Астана̀ е столицата на Казахстан. Градът е разположен е на река Ишим. През 2003 г. Астана е население от около 500 000 души. Настоящата столица на Казахстан е основана като такава през 1824 година, като е била казашки фортпост и се е наричала Ак Мола (Бяла могила). От 1830 година пък започва да се казва крепост Акмола. Разположена е на стар кервански път, който води за Западен Сибир, и в този смисъл Акмола, бъдещата Астана, е била с голямо търговско значение, главно на търговията с добитък.

Освен Акмола, сегашната столица на Казахстан е носила още няколко имена, като дори последното преди Астана е било Акмола, до 1998. Акмолинск се е наричала от 1832 до 1961, Целиноград от 1961 до 1992 и Акмола от 1992 до 1998. На 10 декември, 1997 година градът става столица на Казахстан официално, тогава именно правителството и президентът вземат окончателното решение, градът вече да не се казва Акмола, както досега, което значи Бяла могила и има аналогия с погребална могила, а Астана, което в превод значи точно столица.

Наред с всички държавни институции, в Астана с много бързи темпове се появяват много нови сгради, което го прави един от най-бързо развиващият се град в Средна Азия, дори е наречен строителната площадка на Средна Азия, именно заради така бързо издигащите се сгради, нещо което може да заинтересува всеки, който е решил да прекара една екскурзия из малко познатите места на Средна Азия. В Астана с бързи темпове се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава бърз темп на растеж на населението на града и развитие на градската инфраструктура и икономика.