Банкок - столицата на Тайланд

Банкок е столица и най-голям град на Тайланд. Намира се при вливането на река Чао. Градът има около 9 100 000 души, а с урбанизираната зона около него разполага с 12 млн души. Банкок е издигнат на мястото на друго селище, което тогава е процъфтявало там, и което в края на 18 век официално става столица на Сиам, и през следващите два века се превръща в основният политически и стопански център на Тайланд. В периода, когато Югоизточна Азия предприема своето бързо и впечатляващо икономическо развитие, което става в края на 20 век, много големи компании от световен мащаб установяват свои клонове именно в Банкок. А през 2009 година той е оценяван като вторият най-скъп град в Югоизточна Азия след Сингапур.

Официалното име на Банкок е дълго и много интересно - Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит  и с право носи титлата за едно от най-дългите имена на град в света, а пък в Книгата на Гинес е на първо място.

В това древно наименование се преплитат два почти отмрели индийски езика - пали и санскрит, като само началната дума „Крун“, означаваща „столица“ е на тайски език. На санскрит в превод името на столицата значи „Градът на ангелите, великият град, вечният град-скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма“.

Тайландската история, древни обичаи, запазили се до днес и най-вече невероятната кухня, са нещата или поне някои от тях, които биха насочили стъпките ви към Тайланд и Банкок, като една екзотична дестинация за незабравима екскурзия.