Бомбай – шареният град на Индия

Индийският мегаполис Бомбай носи още и името Микрокосмос на Индия. Това е място, където се срещат съвремието и древността. Тук са съвсем нормални, типично и често срещани гледки на мизерните схлупени къщурки, пренаселените улици и многобройните пазари и пазарчета, както и бляскавите улици, бутици, модерните, колосални сгради и боливудското кино, чийто роден град е именно Бомбай.

Град Бомбай се намира на остров Салсет в Западна Индия и е в непосредствена близост до Арабско море. Името си той получава от португалски, на който език означава Bom Bahia или Добър залив. През 1995 година, градът е прекръстен на Мумбай, но и до днес все още старото име се използва в медиите, сред жителите и институциите по света.

 

Въпреки, че Бомбай е един от най-пренаселените градове на Индия, със своите почти 14 млн. жители, които се очаква до 2020 година с това темпо да станат 28 млн., все още много туристи от цял свят предпочитат именно него за почивката или екскурзията си. Ако искате да разгледате забележителностите на града ще трябва да сте търпеливи. Бомбай е буквално бъкан от музеи. Най-забележителният, който не бива да пропускате е Музеят на Махатма Ганди. В него се пазят много голяма част от вещите му. На една от търговските улици пък може да посетите и Музея на Уелския принц.

Може да се насладите и на много исторически сгради, да се разходи с лодка до остров Елефанта /Островът на слона/, на който може да намерите страхотни забележителности, като Скалния храм Елефанта, да опитате местната кухня, която е изцяло и само подправки и може да направи от едно парче месо или шепа зеленчуци, няколко различни ястия с уникални вкусове.

Има още много да се види в Бомбай, това е столицата на контрастите, на различията, които ще ви очароват.