Замъкът на бялата чапла в Япония

Европейците постоянно се перчат с техните големи и внушителни замъци, домове на древна аристокрация. Но източният свят може да се похвали с не по-малко внушителни сгради, в които са живели кралски величия. Един от тях е замъкът Химедзи или още известен като Замъкът на бялата чапла. Той се намира в Япония и вече години наред сбира туристи от цял свят, ценители на изтънчената източна красота и архитектура.

Заради своя разкошен бял интериор той носи името Замъкът на бялата чапла. Може да го видите от километри преди да сте стигнали там. Замъкът е част от културното световно наследство, вписан в списъците на ЮНЕСКО.

Първоначално замъкът Химедзи е строен през 1331 година като крепост, която е трябвало да отблъсква нашествениците, но в последствие всеки следващ владетел, влизайки в него го е разширявал по свое усмотрение, за да се получи като краен резултат такова произведение на изкуството.

Настоящата постройка като такава съществува от 1609 година и сякаш, пазен от някаква сила, той си стои така без да има нужда от сериозни реставрации, вследствие на пожари, земетресения или други природни катаклизми. Градината на Замъкът на бялата чапла е огромна и пълна с плодни дръвчета, предимно вишни. Ето защо, ако искате да се насладите на млечнорозовота красота на цветовете им и нежният, опияняващ аромат, трябва да го посетите през първата половина на април. Тогава именно цъфтят вишните.