Замъкът Мацумото в Япония

Японската нация е известна със своя стил и минимализъм. И въпреки, че в техните помещения и сгради не може да видите европейската пищност и претрупаност, пак може да ахнете при вида на една японска къща. Или замък. Замъкът Мацумото е един от трите най-известни замъци в японската история. Заедно със замъка Химеджи /Замъкът на бялата чапла/ и Кумамото, той затваря триъгълника на невероятните архитектурни постижения на цяла една нация.

Мацумото се намира в префектура Нагано, в град Мацумото. Строен е в края на 16-ти век, той е един от символите на Япония. Замъците от типа на замъка Мацумото се наричат “hirajiro”, който е замък в равнината, а не хълм или в планината. По времето, когато е строен - 1592 до 1614 година, мирът по японските земи все още не е бил установен. Ето защо и главната функция на замъкът е била защитна. Тогава са били построени кулата и втория, по-малък купол на замъкът "Мацумото", а когато през 1635 година военните заплахи за областта стихнали, тържествено била построена и открита трета кула, която служела за наблюдение на Луната. Днес това чудо на архитектурния гений с право е част от националното богатство на Япония.

Нещо наистина много интересно се намира на вторият етаж на замъкът-музей. Това е един музей на оръжията, които са се ползвали по японските земи от древни времена до наши дни. През годината в района може да станете свидетели на различни културни мероприятия. Всеки, който иска да го посети може да го направи всеки ден от 8:30 до 17:00 часа. През лятото работното време се удължава до 18 ч. Единственото време, през което замъкът не работи за посетители е в периода от 29 декември – 3 януари.

Величествеността и в същото време простотата на замъкът "Мацумото" може да впечатлят всеки един турист, прекрачил прага му. И нито един не би останал равнодушен. Дори за момент може да се пренесете в 15-16 век, седнали под цъфналите черешови дръвчета, вдъхвайки нежния аромат, далеч  от напрегнатото ни съвремие.