Коронавирусът и пътувания в Азия

Представяме за ваша информация, ако планирате екскурзия в Азия, прясна информация от публикация на Ева Великова.

Coronavirus Asia4 февруари 2020 г.

В полза на пътуващите в Азия относно Коронавируса от мен, която се върнах от обиколка в този район съвсем на скоро - преди два дни.
1. Във Виетнам, Камбоджа, Хонг Конг, Макао и Филипини (с трансферно летище Доха, Катар) паника няма. Нито в медиите, нито по улиците.
2. В Хонг Конг и Макао, които макар и със специален статут, са част от Китай и има движение на хора в двете посоки между тях, има взети строги мерки по границите. Като минимум се измерва температурата на всеки преминаващ и при най-малкото съмнение за зараза, лицето се отвежда в болница, без право на избор, а районът се поставя под карантина. По време на моя престой в Макао, местният гид Елза, ни уведоми за един доказан случай на жена, болна от нашумелия тип грип. В следствие на този факт, хотелът и казиното, в които болната се е подвизавала, са затворени и поставени под карантина.
3. По летищата, в самолетите и местата със стълпотворение на хора, носете маска, която следва да се сменя на всеки два часа. (продават се във всяка аптека на бройка или в кутия по 50 или 100)
4. Грипните вируси се делят на две основни категории: инфлуенца тип А и инфлуенца тип В. Направете си изследване (назален секрет, взет с четчица, не с тампон) , дали сте носител на някой от тях още преди пътуването. В случай, че се разболеете, е напълно възможно да си носите щама (който няма нищо общо с Corona virus) от Европа и няма да изпаднете в паника, че сте се заразили на място. А и ако сте си грипави преди отпътуване, ще вземете своевременни мерки.
5.Може да започнете превантивен прием на противовирусен препарат в съответната доза, като това не отменя препоръката за носене на маска.
6. Разбира се, поддържането на отлична хигиена и честото ползване на дезинфектант са още една мярка за предпазване от каквито и да било заразни болести, предавани по въздушно-капков път.
П. П. Информацията по точки 4. и 5. съм получила от медицинско лице, но не мога да се ангажирам лично, защото не съм специалист в тази област. Научих всичко това едва ден след завръщането ми от пътешествие. Тестовете, които ми бяха предписани и направени са отрицателни.

Бъдете здрави и изживявайте пълноценно всеки миг от своето пътешествие!
Ева Великова

Бел. ред. - молим читателите да имат предвид, че това е информация на база лични наблюдения от пътуванията на авторката и важи към датата на публикуването й от нея, т.е. 4 февруари 2020 г. Възможна е промяна в ситуацията. Не пренебрегвайте официалната информация и преди пътуване вземете всички необходими предпазни мерки.