Делхи – столицата на Индия

Делхи се намира в Северна Индия, разположен в обособената административна единица под федерално управление Национална столична територия Делхи. Или с две думи Делхи е столицата на Индия. Официално обаче, столичният град на азиатската страна е Ню Делхи, която е част от Делхи, плюс още няколко селища. В Ню Делхи са и всички официални институции, които влизат в управлението на страната. Общото население на Делхи е от около 12 600 000 души. Това го прави втората по големина  градска агломерация в страната след тази около Мумбай.

Столичната територия Делхи пък е с големина от 1 483 km² и се намира край реката Ямуна, която е десен приток на река Ганг. Основните езици, които се говорят на територията на Делхи са хинди и урду. От историческа гледна точка, град Делхи е основан през далечния 6 век пр.н.е., но става водещ регионален център едва по времето на Делхийския султанат, който се установява в периода 13-16 век след Хр.

Няма нужда да възхваляваме прелестите на Индия и по-специално Делхи, всеки един запален турист знае, че екзотиките в Индия я правят чудесно кътче за една незабравима екскурзия или почивка. Там нищо не е както на Стария континет и просто няма да ви остане свободно време от преживявания :) Впрочем, разбирайте това и буквално - в Индия хората имат друга представа за времето, и често може работа за "10 минути" да отнеме час-два.