Езерото Байкал в Сибир

Байкал е езеро с тектонически произход в южната част на Източен Сибир. Преведено името му означава богато езеро. Това е най-голямото езеро на земята и най-големият резервоар с прясна вода, макар със своите 31 722 км2 да е едва шестото по площ. Дължината на езерото Байкал е 636 км, а ширината му е от 25 до 80 км на места. Средната дълбочина на езерото е 744 м, а максималната е 1642 метра, измерена през 1983 г. Eзерото Байкал съдържа 22 % от световните запаси на прясна вода. Чиста и прозрачна, в нея има толкова малко примеси и минерални соли, че може да се използва вместо дестилирана вода. През повече от половината от годината Байкал е скован от лед. Корабопланането се осъществява от юли до септември. От 1056 година езерото е част от Иркутското водохранилище, в резултат на което нивото му се е повишило с 1,5 метра. Езерото и крайбрежните територии се отличават с уникално разнообразие на растителни и животински видове. Голяма част от флората и фауната е уникална, не се среща никъде другаде в света. Местните жители, а и много други традиционно наричат Байкал море.

Въпреки по-хладното лято тук слънцето грее по-дълго отколкото в Италия например - 2500 часа годишно и дните без него са по-малко от 40. Миражи, подобни на тези в пустинята, не са рядко явление за Байкал. Още по-странни са местните ветрове - в ясен слънчев ден от нищото изведнъж започва ураган!

Най-големият остров е Олхон. На наго е открита каменна стена, за предназначението и произхода на която няма единно мнение. Може да е имала отбранитена задача, а може да е била и част от култово съоръжение. Според легендата на този остров е погребан Чингиз хан. Ежегодно на него се провежда шамански фестивал. Силната традиция се вплита в ежедневието на новият век.

Едно от най-популярните места тук е нос Бурхан - своеобразна визитна картичка на Байкал. Снимка на мраморната, покрита с мъх, двувърха скала може да се види в албума на всеки, ходил на екскурзия до езерото. Нарича се Шаман-скала и едно от деветте най-святи места в Азия.