Крепостта "Потала" - гордостта на Тибет

Тибет като едно истинско хранилище на духовността е запазил много сгради и монументи от своето славно религиозно минало. Което всъщност е станало и настояще. Разбира се всички знаем за монасите, който владеят древно бойно изкуство. За монасите, които могат да достгнат до нирвана. Всички тези техники на медитация, познаване на собственото Аз и вникване в себе си, това е постигнато в древен Тибет. А дворците и крепостите на древните тибетци се нареждат до най-големите архитектурни произведения на изкуството в цял свят.

Крепостта "Потала" например е гордостта на Тибет. И с пълно право. Заставайки пред него, или по-точно казано под него, имате чувството, че се намирате на хълма, от който започва изкачването към небесното царство. А там горе са боговете или Бог, според религията или вярата. Едно наистина впечатляващо място.

Крепостта "Потала" се намира върху самия хълм Marpo Ri и е на 130 м надморска височина, точно над долината Лхаса. Цялата му височина е близо  200 метра. Заради хълма, на който е строен е разделен на няколко части. В основата на хълма има една част, а на върха му - друга. Двете части са съединени с красиви стъпала, като между тях зад стъпаловидни стени се помещават още помещяния, зелени градини и монументи. Заради това цялостното впечатление за крепостта "Потала" е за издигащ се постепенно замък. Нещо наиситина впечатляващо за времето си.

Още през 637 година, императорът на Тибет е искал да построи подобна крепост. Но за жалост, тогава той си остава само с мечтите. Едва през XVII век, цели 10 века по-късно, по времето на царуването на петият Далай Лама, това става реалност. Строежът на крепостта "Потала" започва през 1645 година и до 1648 година е построена частта Potrang Karpo или Белият Дворец. Втората част - Potrang Marpo, или Червеният дворец, в основата, е строен през 1690-1694 година.

Заради доброто състояние на сградата и нейните артефакти, които не са били плячкосани за разлика от други тибетски монументи, "Потала" е един от най-посещаваните тибетси забележителности всяка година.