Градините Рюанджи - японски минимализъм и път към душата

В северозападната част на Киото, Япония, се намира "Храмът на спокойния дракон". Там сред неговите каменни постройки лежи една от най-красивите градини по света, а именно градината Рюанджи. Градината принадлежи към училището "Миошен-джи" или "Mioshin-ji", което проповядва дзен-будизма и неговите тайнства.
Градината Рюанджи е едно от най-големите исторически наследства на град Киото през вековете, запазили се и до днес, и като такова е под егидата на Юнеско, като световно наследство.

За много посетители, името на храмът, към който се намира градината Рюанджи, е свързано именно с тази невероятна каменна градина. Смята се, че е била построена още през 1400 г. Нейните строителни материали първоначално са били дребен чакъл, както и 15 камъка, които са били покрити с мъх, донесени от близката река. Това, което прави уникални тези камъни е тяхното разположение.

Много интересно при тях е това, че те така са подредени, че от какъвто и ъгъл да се наблюдават, човек може да види само 14 от тях. Преди няколко години учени са изследвали загадката и заявили, че са разгадали тайната на 15-те камъка. Те казват, че при заставането на човек на определени места, у него се заражда усещането за могъщо дърво в градината. Цялата тайна идва от начина на подреждане на чакъла и камъните, които така са подредени, че образуват огромно дърво с неговите могъщи клони. Начинът, по който са подредени е едва забележим, но мозъка реагира на тази подредба и казва на очите, че има само 14 камъка. Японците пък казват още от векове насам, че само този, който получи провидение, може да види 15-я камък.