Градините Шалимар в Пакистан

Източно от Лахор в Пакистан, на осем километра от града, любителите на красотата на природата, покорена от човека, може да се насладят на Градините Шалимар. Митовете разказват, че градините са изградени още през 1637 година, когато на престола на Пакистан е бил шах Джахан, по чието нареждане били изградени Градините Шалимар. 

Шахът се е вдъхновил от градините, които носят същото име и се намират в Кашмир. По късно градините Шалимар се пренасят и в Делхи.
Те се намират в заградено пространство, цели 457 метра на дължина и са разделени на две градини, които имат тесни правоъгълни ливади помежду си. Всяка една от градините Шалимар е накъдрена от канали и цветни лехи, което е било персийска традиция при изграждането на градини. В този случай е следвана традицията charbagh или четворната градина.

Всяка една от трите части на четворната градина, е разположена на различни нива, и то така, че горните нива са изцяло скрити от погледа. Най-високата площадка, и както се е смятало, най-уединената, се е ползвала само от дамите в кралския двор. В градините Шалимар може да видите мраморни постройки, обградени с червен пясъчник и множество фонтани, които правят пространството много по-прохладно, отколкото извън градините.