Храмът на Лотоса в Калкаджи, Индия

Една от най-забележителните архитектури на бахайската вяра е храмът на Лотуса или още както е известен дом на поклонението Бахаи. Неговото местоположение е Калкаджи, който е южното предградие на Ню Делхи, Индия. Храмът на Лотоса с право носи това име, защото външната му фасада напълно напомня на полуразтворен цвят на лотус. Изграден е от  мрамор, цимент, доломит и пясък. Негов архитект е персийският жител Fariborz Sahba, който сега живее в Канада.

Венчелистчетата, които изграждат покрива на храмът на Лотуса са 27 на брой, а около него има девет басейна, които са символ на деветте духовни пътеки на вярата. Много често, заради визуалната му връзка с операта в Сидни, той бива сравняван с нея.

Храмът на Лотуса отваря врати през 1986 година, за хората от всички краища на света без значение от вяра, народност и цвят на кожата. Мястото е чудесно за тези, които искат да се отдадат на медитация, размисъл или просто искат да намерят своя духовен, вътрешен мир. Храмът на Лотуса е един от най-посещаваните паметници в Индия.