Йерусалим

Ходили ли сте на екскурзия в Йерусалим? Всяка година повече хора посещават „Западната стена“ в Йерусалим, отколкото Айфеловата кула. Западната стена е позната с по-широко разпространеното име „Стената на плача“, на която хиляди евреи се молят на Бог и мушват листчета с желания между пукнатините на стената. Всъщност това място е било част от най-свещения храм за почитащите юдаизма, но храмът е бил разрушен от римляните и това е единственото останало от него. Когато евреите се молят, се обръщат към Йерусалим, а мюсюлманите – към Мека.

Йерусалим е изключително стар град създаден от крал Давид, който с помощта на 12 племена обединява кралството Израел и прави града негова столица. Той е уникален заради своята богата история, а и защото е в центъра на три религии – юдаизъм, християнство и ислям. Тук Исус Христос е бил разпънат на кръста и после е възкръснал. В Библията Йерусалим е споменат 806 пъти, а в Новия завет 660 пъти.

Името Йерусалим значи „Град на мира“. Иронично е, че името на града значи мир, обаче в днешно време той е свързан с конфликти и спорове. Бил е разрушен два пъти, атакуван над 50 пъти и превзет 44 пъти. През 1948 г. настъпва арабско-израелската война, която разделя Йерусалим и южната част е превзета от йорданците до 1962 г., когато Израел си я извоюват обратно. Градът е разделен на четири части. Мюсюлманската част има най-много жители – цели 30 хиляди, в еврейската част са 3 хиляди, християнската част 3 хиляди и най-малката е арменската част с 600 души. Съвсем наскоро сегашният американски президент Доналд Тръмп с гордост призна Йерусалим като истинската столица на Израел и се съгласи да премести Американското посолство от Тел Авив, в Йерусалим като по този начин се включи неуместно в палестинско-израелския конфликт. Градът вече много години е камъкът на раздора тъй като всяка го приема за своя столица.

В Йерусалим могат да се видят много неща. Едно от най-важните е да посетите стария град. Там се намира „Стената на плача“, джамията Ал-Акса и синагогата Хурва. Разходете се по малките улички, в които има много магазини за сувенири, вкусна храна и дрехи. Не забравяйте да отидете и на пазара „Махане Йехуда“. Заредете се с полъхa на традициите като опитате пресни плодове и зеленчуци, екзотични подправки, сирене, вино, кафе, халва и други. През нощта пазарът се превръща в сборен пункт за млади хора, където да се съберете с приятелите, да послушате музика и да хапнете вкусна храна. Искате ли обаче да си починете сред природата несъмнено се насочете към Уол Роуз парк. Построен през 1981г. той е дом на 19 хиляди розови храсти с 400 разновидности. Феновете на пернати животни пък могат да посетят Обсерваторията за птици в Йерусалим. Всяка година билион птици мигрират през Израел.
В Йерусалим се намира и музей на жертвите от Холокоста „Яд Вашем“. В него има зала със снимки и имена на стотици загинали по времето на Втората световна война. В музея има огромна библиотека, скулптури и паметници.
Важно е да не забравяте, че събота е почивен ден за еврейте, така нареченият шабат. Според юдаизма шабат е седмият ден от сътворението на света, когато Бог си е починал. Не се учудвайте, че много заведения, магазини и музеи ще са затворени по това време.
Посетете Йерусалим и ще разберете какво е да си на две места едновременно – стъпвайки в миналото и гледайки към бъдещето.

Стената на плача в ЙерусалимСтената на плача


Джамията Ал Акса в ЙерусалимДжамията Ал Акса


Старият град на ЙерусалимЙерусалим, старият град


Уол Роуз парк в ЙерусалимУол Роуз парк


Музей Яд Вашем в ЙерусалимМузей Яд Вашем