Индийският комплекс пещери Елора в Махаращра

Щом стане въпрос за Индия се сещаме за невероятните архитектурни постижения на древните индуси, като Тадж Махал например. Разбира се този храм-мавзолей на любовта далеч не е единственото свидетелство за гения на някошните инженери. Например пещерните комплекси, които не са един и два, и може да откриете десетки впечатляващи места по време на вашата екскурзия. Например индийският комплекс пещери Елора. Той се намира в щата Махаращра в Индия. Близо до него е и друг внушителен пещерен комплекс – Аджанта.

Пещерите Елора се състоят от 34 пещерни храма, които са били създадени в периода VIII-IX век. Пещерите Елора са създадени след тези в Аджанта, което само по себе си говори много. Например че създателите на Елора са били вдъхновени от внушителността и мащабността на Аджанта.

Разбира се пещерите Елора се различават доста от тези в Аджанта, например по своя размер. Те са много по-големи, широки и хвърлящи ви в размишления. В скалите на Елора може да се натъкнете на вдълбани пещерни зали с площ до 40х40 м. А стените в залите пък са обилно и богато украсени с каменни скулптури и релефи.