Катманду - столицата на Непал

Катманду, известен още и като Канипур, представлява най-големият град и столица на Непал, като по последни преброителни данни от 2008 година, населението му е около 1 081 845 души.

Непал също е част от азиатската екзотика, но за жалост не е така развит, както могат да се похвалят Китай, Япония и в някои отношения Индия. Столицата Катманду се намира в Хималаите и е на надморска височина от над 1 350 метра. Долината, в която се намира също се нарича Катманду. В нея има още две големи населени места -  Патан и Бхактапур, които в историята си също имат време, когато са били столции на едноименни княжства, влезли впоследствие в територията на Катманду.

Екзотичната столица на Непал Катманду е единственият голям и развит град. Предимно населението на столицата се препитава от туризъм, кожарство, тъкачество, художествена резба и добив на мрамор. Има аерогара за местни и международни полети и е автотранспортен център на страната.

Забележителностите, които всеки запален турист може да посети в Катманду, по време на своята екскурзия са предимно от религиозен характер. Жителите на Непал и Катманду винаги са били една идея по-духовно, ориентировани от останалия свят. Може да се разходите по старият централен площад Дурбар с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (15-18в.), да посетите невероятният храм-манастир на живата богиня Кумари, споменатата пагода Катх Мандир, будисткият храм на маймуните от 3 в.пр.Хр., също така и хиндуисткия комплекс Пашупатинатх от 13 в., храма Боднант (3 в.пр.Хр.) с голямата будистка ступа.

Това са само една малка част от многото манастири, пагоди и други духовни места, които може да се срещнат в Катманду, и които определено биха ви харесали. Освен обаче своите храмове, жителите на Катманду изключително много ценят и своето образование. На територията на града има действащи Университет с 11 института, Университета Трибхуван, Санскритски колеж, Национален колеж, Академия, Асоциация на изящните изкуства, Национален музей, Нумизматичен музей, Националната и Централната библиотеки, Архитектурно-инженерна камара.  

Непалците пък са едни топли, ведри и усмихнати хора, които ще ви посрещнат гостоприемно, както са правили и все още правят някъде нашите съграждани. Има версия, че прабългарите са дошли именно от тази част на света, така че може да се каже, че непалците са наши братя по кръв. Или поне по темперамент. Във всеки случай това е едно екзотично и в същото време близко място.